Merkez Bankası'ndan şahin adım

Merkez Bankası faizi sürpriz bir şekilde % 50'ye çıkardı. Ekonomistler kararı ‘şahin' olarak niteleyerek “Merkez ilk kez piyasanın önüne geçti” dediler.

Merkez Bankası politika faizini 500 baz puan artışla yüzde 50'ye çıkardı. Fatih Karahan başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu attığı bu sürpriz adımla birlikte operasyonel çerçevede de değişikliğe giderek, gecelik borçlanmada, 1 haftalık repo faizi üzerinde 3 puanlık marj belirledi. Merkez Bankası faiz artışına gerekçe olarak iç talepteki ve enflasyondaki yüksek seyri gösterdi. Karar metninde sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği belirtildi. Toplantı öncesi yapılan anketlerde ekonomistler faiz artışı öngörmüyordu. Kararı sürpriz olarak niteleyen ekonomistler Merkez Bankası 'oldukça şahin' ve 'kararlı' gördüklerini söylediler.

PİYASANIN ÖNÜNE GEÇTİ

Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Burak Saltoğlu "Dövize kayışı önlemek gerekiyordu. Mantıklı adım atıldı" derken Bahçeşehir Üniversitesi Finansal Araştırmalar Merkezi Ata Yatırım Hazine Genel müdür Yardımcısı Etem Öztekin ise "Faiz kararını, belki de uzun zaman sonra piyasanın önüne geçtiği ilk karar diye nitelemek sanırım yanlış olmaz" dedi. Ata Portföy Genel Müdür Yardımcısı Batuhan Özşahin "Merkez kararlılığını ortaya koydu" diye konuştu.

FAİZ ARTIŞI DOLARI AŞAĞI ÇEKTİ

Merkez Bankası'nın faizi 500 baz puan artırarak yüzde 50'ye çıkarması, piyasalarda anında etkisini gösterdi. dolar ve euro'da yüzde 2'ye varan düşüş yaşanırken borsa ise yüzde 2,19 prim yaptı. Bu arada geçen hafta döviz mevduatlarında yaşanan artış dikkat çekti. Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesi açıklanan verilere göre döviz mevduatları geçen hafta 1.7 milyar dolar artışla 182.8 milyar dolar oldu.