Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu: Faizler enflasyonun üzerinde tutulacak

Bankanın genel kurulunda ilk kez kamuoyu önüne çıkan Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, politika faizinin enflasyonun üzerinde tutulacağını belirterek piyasalara net mesaj verdi. Açıklama sonrası dolar 8.45'ten döndü.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, bankanın dün yapılan olağan genel kurul toplantısıyla ilk kez kamuoyu önüne çıktı. Güçlü TL mesajı veren Kavcıoğlu ellerindeki tüm araçları bağımsız ve etkin bir şekilde kullanmaya devam edeceklerini söyledi. Kavcıoğlu "Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar politika faizini, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturmaya devam edeceğiz" dedi.

YÜZDE 5'E BAĞLIYIZ

Kavcıoğlu "Fiyat istikrarı şeklinde tanımlanmış ve hükümetimizle birlikte belirlenmiş olan orta vadeli enflasyonu yüzde 5 seviyesine indirme hedefine sıkı sıkıya bağlıyız. Bu hedefe ulaşmak için para politikası araçlarını uygun bir şekilde kullanacağız. Enflasyonla mücadele kararlılığımızla TL'nin gücünü ve itibarını sağlayacağız" diye konuştu. Kavcıoğlu gelecek dönemde, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının, temel politika aracı olmaya devam edeceğini ve para politikasını sade bir operasyonel çerçevede uygulamayı sürdüreceklerini aktardı.

DOLAR 8.45'TEN DÖNDÜ

Kavcıoğlu, "Enflasyon odaklı para politikamız, küresel dalgalanmaa ve piyasa oynaklıklarına karşı kalkan vazifesi görecek en güçlü silahımız olacak" diye konuştu. Kavcıoğlu'nun açıklaması öncesi yüzde 3 artışla 8.45 seviyesini test eden dolar verilen mesajlar sonrası 8.26 liraya kadar gevşedi. Dolar günü ise 8.32 lira seviyesinden kapattı.

İLK BULUŞMA EKONOMİSTLERLE

Merkez Bankası, başkanlıkta yaşanan görev değişiminin ardından ilk kez yatırımcılarla bir araya gelmeye hazırlanıyor. Merkez Bankası yönetimi, yarın yerli ve yabancı yatırımcılara 'Makroekonomik görünüm ve para politikası' başlığıyla videokonferans yöntemiyle bir sunum gerçekleştirecek. Programa göre aynı gün önce yurtiçi yerleşik ekonomistlerle ardından da yurtdışı yerleşik ekonomistlerle bir araya gelinecek.

MERKEZ'E İKİNCİ ADAM MORGAN STANLEY'DEN

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya, Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile görevinden alındı. Yerine Morgan Stanley Menkul Değerler Genel Müdürü Mustafa Duman atandı. Uzun yıllardır uluslararası finans sektöründe deneyimi olan Mustafa Duman, özellikle Portekiz Ticaret Bankası ve Morgan Stanley'de olmak üzere birçok önemli pozisyonda görev aldı. Görevden alınan Murat Çetinkaya ise 30 Ağustos 2019'da başkan yardımcılığına atanmıştı. Bu arada dünkü genel kurulda banka meclisinde de değişiklikler oldu. Hazine'nin verdiği önergeyle banka meclisi üyesi Ömer Duman görevden alındı. Duman aynı zamanda Para Politikası Kurulu üyesi idi. Genel kurulda yine Hazine'nin önerisiyle yerine Ertan Aydın seçildi. Banka meclisi üyeliğine Prof. Dr. Nurullah Genç ve Derya Yücel de yeniden atandı.