Merkez 5 puan artış yaptı! Faizde sürpriz geldi, adımlar sıklaştı

Merkez Bankası piyasaları yine ters köşe yaptı. Faizde beklentilerin 2 katı artış yapan Merkez Bankası piyasalara da ‘sıkılaşma kısa zamanda tamamlanacak' mesajı verdi.

Merkez Bankası attığı yeni sürpriz adımla politika faizini 500 baz puan artışla yüzde 40'a çıkardı. Ekonomistler, faiz artırım sürecinin 250 baz puanla devam etmesini bekliyordu. Merkez Bankası daha önce de ağustosta piyasalar ters köşe yapmış ve 250 baz puanlık beklentiye karşılık 750 baz puan birden faiz artışına gitmişti. Dün ikinci kez ekonomistleri şaşırtan Merkez Bankası böylece 6 ayda toplam 31.5 puan faiz artışı yapmış oldu.

POZİTİF REEL FAİZ

Dünkü artışla birlikte yüzde 40'a gelen politika faizinde yıllık bileşik faiz ise yüzde 49 seviyesine yükselirken piyasanın 12 ay sonrası için belirlediği yüzde 43.9'luk enflasyon beklentisinin üzerine çıktı. Bu durum Kasım 2021'den bu yana ilk kez pozitif reel faize işaret etti. Merkez Bankası karar metninde parasal sıkılaştırma adımlarının kısa zamanda tamamlanacağı mesajını da verdi.

SINIRLI İYİLEŞME VAR

Karar metninde ekim ayında bir miktar gerileyen manşet enflasyonun son Enflasyon Raporu'nda sunulan görünümle uyumlu seyrettiği belirtildi. Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında sınırlı bir iyileşmenin başladığını ifade eden Merkez Bankası dış finansman koşullarındaki iyileşme, rezervlerde süregelen artış, talepteki dengelenmenin cari işlemler hesabına desteği ve Türk Lirası varlıklara yurt içi ve yurt dışı talebin artmasının, döviz kuru istikrarı ve para politikasının etkinliğine güçlü katkıda bulunduğunu söyledi.

Merkez Bankası karar metninde, aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözlendiğini de vurguladı.

KREDİ KARTI FAİZİ DEĞİŞMİYOR

Merkez Bankası politika faizini yüzde 40 seviyesine yükseltirken kredi kartında azami faiz oranlarında aralık'ta değişiklik olmayacağını duyurdu. Yapılan ayrı bir açıklamada aralık ayı için kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranları ile üye işyerlerine uygulanacak azami komisyon oranlarının hesaplanmasında kullanılan referans oranın ayın sondan beşinci iş günü olan 24 Kasım 2023 tarihinde ilan edileceği belirtildi.

REZERV 9 YILIN ZİRVESİNDE

Merkez Bankası'nın rezervlerinde toparlanma ivmesi geçen hafta hızlanarak devam etti. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 2.5 milyar dolarlık sukuk ihracının hesaplara girdiği 17 Kasım haftasında brüt rezervler 5.9 milyar dolar artışla 134.5 milyar dolar seviyesine çıkarak Ağustos 2014'ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Rezervlerde mayıs sosundan bu yana ise 36 milyar dolar artış oldu. Net rezervleri ise 25.4 milyar dolardan 29 milyar dolar düzeyine çıktı. Veriler swap hariç net rezervlerde de hızlı bir toparlanma gerçekleştiğini gösterdi. Buna göre TCMB'nin swap hariç net rezervleri eksi 56.7 milyar dolardan eksi 52.9 milyar dolara geldi.

JP MORGAN: TL'DE ALIM FIRSATI VAR

ABD'li yatırım bankası JPMorgan, 2024 için TL'de değer artışı beklediğini açıkladı. JPMorgan stratejistleri Türk Lirası'nın ciddi derecede ucuz olduğunu belirterek bu durumun yıllık yüzde 20 carry getirisi potansiyeli yarattığını dile getirdi. Aralarında Anezka Christovova'nın da olduğu bankanın stratejistleri yayımladıkları notta "Modelimiz liranın anlamlı ölçüde ucuz olduğunu (adil değerden yaklaşık yüzde 30-yüzde 35 ucuz) gösteriyor. Bu ciddi bir reel değer kazancına izin veriyor" dedi. Stratejistler lira cinsi devlet tahvillerinin de adil değere yaklaştığına dikkat çekerek, yakında tahvillerde de fırsat görebileceklerini belirtti. JPMorgan outright işlemlerde altı aylık Dolar/TL forwardları için kısa pozisyon aldığını da duyurdu. Analizde gelişmekte olan piyasalara ilişkin 2024 için ana beklentilerinden birinin TL'de değer artışı olduğunu belirtildi. Açıklamada, TL'nin dolar karşısında değer kazanacağı işlem türlerine atıfta bulunularak, "TL için var olan ağırlığı artır tavsiyemize 6 ay vadeli dolar/TL forward'lerini ekliyoruz" denildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da uygulan programa dikkat çekerek "Türk Lirası'nın reel olarak değer kaybettiği süreç sona ermiştir" demişti.

ABD'DEN TL'YE FON AKIŞI

Reuters, ABD'li büyük ölçekli kurumsal yatırımcılardan TL'ye fon akışı olduğunu duyurdu. Reuters'ın Merkez yetkililerine dayandırarak verdiği habere göre, ABD'nin batı yakasındaki kurumsal yatırımcılardan TL'ye fon akışı gözlemleniyor. Yetkilinin, "Yabancı fonlarla devam eden görüşmeler girişlerin süreceğine işaret ediyor" dediği belirtildi.