Mercedes'ten kadınlara ağır sanayide iş çağrısı

Mercedes-Benz Türk, ağır sanayide kadın istihdamını artırmak istiyor. Mercedes-Benz Türk İcra Kurulu Başkanı Süer Sülün, “100 başvurudan sadece 3'ü kadın. Daha fazla kadından başvuru almak isteriz” dedi.

ŞENAY BÜYÜKKÖŞDERE

Türkiye'de 55 yıldır faaliyet gösteren ve Hoşdere Otobüs Fabrikası'yla Aksaray Kamyon Fabrikası'nda üretim de yapan Mercedes-Benz Türk, ağır sanayide kadın istihdamını artırmak için kolları sıvadı. Kadınların sosyal ve ekonomik hayatta güçlenmelerini desteklediklerini ancak kadın çalışan bulma konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirten Mercedes-Benz Türk İcra Kurulu Başkanı Süer Sülün, "Özellikle mavi yakada kadın istihdamı konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Yönetici kademesinde yüzde 30 seviyesinde kadın çalışanımız bulunuyor ama üretim bandında kadın istihdamımız çok az. Gelen her 100 başvurudan sadece 3'ü kadın. Daha fazla kadından başvuru almak isteriz" dedi. Sülün, sektörde kadın istihdamını artırma hedefi doğrultusunda 17 ilde 200 kızı destekleyerek 2004'te hayata geçirilen 'Her Kızımız Bir Yıldız' programının da güçlenerek büyüdüğünü anlattı.

1000 ÖĞRENCİYE BURS

Programda, her yıl toplam bin kız öğrenciye eğitim bursu verilmiş. Programın desteğiyle eğitimini tamamlayan öğrenciler, Mercedes-Benz Türk'te istihdam olanağına da kavuşuyor. Sülün, şirkette çalışan mavi yaka kadınların yüzde 20'sini, bu programla eğitimlerini tamamlayan öğrencilerin oluşturduğunu söyledi. Programın yanı sıra Boğaziçi Üniversitesi Vakfı'yla Women In 4 Mercedes programını oluşturan şirket, mühendislik okuyan başarılı kız öğrencileri destekleyerek kadın mühendis istihdamına katkı sağlamayı hedefliyor.

MESLEK LİSELERİ DE ODAKTA

Öte yandan 2014'te başlatılan Endüstri Meslek Liseleri (EML) Geleceğin Yıldızı Programı kapsamında ise bugüne kadar 3.5 milyon euroyu aşan yatırımla oluşturulan 31 Mercedes-Benz Laboratuvarı'nda 2500'den fazla EML öğrencisi eğitim aldı. 1300'e yakın öğrenci yetkili bayilerde staj yaptı, iki bine yakın öğrenci mezun oldu.

MEZUNLARA İSTİHDAM FIRSATI

Boğaziçili bursiyerler, şirketi daha yakından tanıma, kampüs etkinliklerine eşlik etme, stajyer programına dahil olma gibi fırsatların yanı sıra şirket yöneticileri ve mühendislerin mentorluğundan faydalanabiliyorlar. Eğitimleri sırasında Erasmus'a gitmek isteyen gençlere ayrıca destek sağladıkları bilgisini veren Süer, "Bu yıl itibarıyla 17 mühendis adayı bursiyerin bulunduğu programa, eylül ayında beş yeni öğrenci daha dahil olacak. Program 2023'te ilk mezunlarını verecek. Hedefimiz mezunları bünyemizde istihdam edebilmek" dedi.