Memurlara ocakta yüzde 50 zam sinyali

Bakan Işıkhan “Enflasyon farkıyla birlikte ocak ayında memur maaşlarının yüzde 50 civarında artacağı tahmin ediliyor” dedi. Işıkhan asgari ücrette ise mutabakat arayacaklarını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, memurlara ocak ayında en az yüzde 50 zam sinyali verdi. TBMM Genel Kurulu'nda bakanlığının bütçe görüşmeleri sırasında soruları yanıtlayan Işıkhan, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararı uyarınca, memurlar için, 2024 yılı için yüzde 15+yüzde 10, 2025 için yüzde 6 ve yüzde 5 maaş artışı yapılması ve enflasyon farkı verilmesinin kararlaştırıldığını belirtti. Işıkhan, son 5 aylık TÜİK verilerine göre, TÜFE'nin yüzde 33.66 olarak gerçekleştiğini dile getirdi.

YÜZDE 266 ARTIŞ

Bakan Işıkhan, "Enflasyon farkıyla birlikte 2024 ocak ayında memur maaşlarının yüzde 50 civarında artacağı tahmin edilmektedir. 2002 yılında 392 lira olan en düşük memur maaşı 2023'te 22 bin liraya çıkarılarak nominal olarak 56 kat, reel olarak da yüzde 266 oranında artış sağlanmıştır" dedi. Bakan Işıkhan, AK Parti iktidarları döneminde en önemli önceliğin çalışanların enflasyona ezdirilmemesi olduğunu, 2002'de 184 lira olan net asgari ücretin, 2023'te 11 bin 402 liraya çıkarılarak enflasyondan arındırılmış şekilde reel olarak üç katına yükseltildiğini belirtti.

EYT'Lİ 2 MİLYON

Asgari ücret komisyon çalışmalarına 11 Aralık'ta başlandığını anımsatan Işıkhan, yıl bitmeden komisyon çalışmalarının tamamlanacağına işaret etti. Işıkhan "Komisyondan çıkacak kararın herkesin mutabık kaldığı bir ücret seviyesi olmasını ümit ediyoruz" ifadesini kullandı. Kamuoyunda EYT adıyla bilinen düzenlemeyi hayata geçirdiklerini hatırlatan Işıkhan, "EYT kapsamında düzenlemeden faydalanan kişi sayısı bugün itibarı ile yaklaşık 2 milyon" dedi.

5 BİN LİRALIK İKRAMİYE 28-29 ARALIK'TA HESAPTA

Bakan Işıkhan, çalışan emeklilere 5 bin lira ödenmesi ile ilgili de "Kanun teklifi Meclis'te kabul edilip, Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra ödemeleri iki gün içinde yapacak şekilde hazırlıklarımızı tamamladık" dedi. Alınan bilgiye göre 5 bin lira ikramiyeyi içeren Torba Yasa'nın kalan maddelerinin 27 Aralık'ta Meclis'ten geçirilmesi planlanıyor. Ardından 28-29 Aralık'ta ödemeler yapılacak.

ASGARİ ÜCRET DÜĞÜMÜ HAFTA BAŞI ÇÖZÜLÜYOR

Yaklaşık 7 milyon asgari ücretli çalışan başta olmak üzere, toplumun genelini ilgilendiren yeni asgari ücretin belirlenmesine yönelik süreç devam ediyor. İlk toplantısını 11 Aralık'ta, ikinci toplantısını 18 Aralık'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda, taraflar müzakerelerini sürdürüyor. Bu kapsamda, işçi ve işveren tarafının, görüşmelerde belli bir aşamayı geride bıraktığı öğrenilirken, nihai kararın, devam eden pazarlıkların ardından gelecek haftanın ilk günlerinde açıklanması bekleniyor. Asgari ücret halen net 11 bin 402 lira olarak uygulanıyor.