MİRAY ÇİMEN
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Twitter hesabından yapmış olduğu “Ülkemizin 5 bölgesine Mega Sanayi Bölgeleri kuruyoruz. 100 bin kişiye istihdam sağlayarak Türkiye’ye sanayi ve teknolojide sınıf atlatacağız” paylaşımının ayrıntıları netleşti. Konu hakkında hazırlanan sunuma göre, bu bölgelerde yüksek ve orta-yüksek teknolojili ürünler üretilecek.
2 AYDA KARAR ALINACAK
Büyük ölçekli yerli ve yabancı firmalar bu bölgelerde yer alacak. Bölgelerin kamulaştırma bedeli ve çeşitli altyapı giderleri Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından karşılanacak. Böylece her türlü etüt, plan ve proje çalışması, doğalgaz şebekesi, yol haberleşme şebekesi, demiryolu bağlantısı, atık su arıtma tesisi, içme suyu şebekesi, köprü, viyadük, kanalizasyon şebekesi, sondaj, drenaj, yağmur suyu şebekesi, deniz dolgusu giderleri karşılanmış olacak.
TEŞVİKLER SAĞLANACAK
Bölgelere destek ve teşvikler de sağlanacak. Yatırım teşvik belgesi alan yatırımlar, vergi indirimi ve sigorta primi işveren hissesi desteği açısından bulundukları bölgenin bir alt bölgesinde sağlanan oran ve sürelerde faydalanacak. Hazine arazileri üzerinde 49 yıllığına irtifak hakkı veya kullanma izni verilecek. İrtifak hakkı veya kullanma izni bedeli, taşınmazın emlak vergisine esas asgari metrekare birim değeri toplamının binde beşi oranında belirlenecek. Bölge içerisinde yer alan bütün binalar emlak vergisinden muaf olacak.
Profesyonel yönetim tarzı
Yeni ve profesyonel bir yönetim tarzı hayata geçirilecek. Yönetici şirket anonim şirket statüsünde olacak. Şirkete bölgede yatırım yapacak yatırımcılar, dernekler, vakıflar, odalar, bankalar, yerel yönetimler ve çeşitli kurum-kuruluşlar ortak olabilecek. Bu modelin Çin, Güney Kore, Singapur ve Malezya gibi ülkelerde başarılı şekilde uygulandığı belirtiliyor. İlk aşamada 45 milyar yatırımla 4 mega sanayi bölgesi hayata geçirilecek. Bunlar Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi, Filyos Endüstri Bölgesi, Karasu Münferit Yatırım Yeri ve Trabzon Yatırım Adası olacak. Bu bölgelerde 35 bin kişi istihdam edilecek.
5 yeni bölge için çalışma
Bakanlık bunun yanı sıra Doğu ve Batı Karadeniz, Kuzey Ege, Güney Marmara, Doğu Akdeniz başta olmak üzere mega endüstri bölgelerinin kurulması için çalışmaları sürdürecek. bölgelerin yatırım bedeli 140 milyar TL olurken, 100 bin kişilik istihdam sağlanması hedefleniyor. Mega endüstri bölgeleriyle hedeflenen sektörler ‘istihdam kapasitesini arttıracak’, ‘yüksek ve orta yüksek teknolojili’ ve ‘çevresel duyarlılığı yüksek’ sektörler olarak belirlendi.
Otomotiv sanayiine davet
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü daha önce yaptığı bir açıklamada Filyon Endüstri Bölgesi için şunları söylemişti: “Biz oraya otomotiv sanayicilerimizi davet ettik. ‘Buraya gelin, yatırım yapın’ diye. Otomotiv ana ve yan sanayicileri. Bütün altyapıyı biz yapacağız. Yani yolu, elektriği, suyu hepsini biz yapacağız. Yatırımcı gelip sadece kazmayı vuracak. Çok cazip bir yer. Filyos Limanı’nda da epey mesafe aldık. Filyos endüstri bölgesi mükemmel bir proje.”