'Mega projelerde rötara yer yok'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Türkiye'nin vitrini'' dediği İstanbul'un mega projelerinin planlanan tarihlerde hizmete girmesi için gereken talimatları verdi.

Doruk ÇAKAR 

İstanbul’un dev projelerinde rötar yok. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Türkiye'nin vitrini" dediği İstanbul'u, dünya klasmanında zirveye çıkaracak çılgın projelerin tümü, planlandığı tarihlerde hizmete girecek. Başta 3. Havalimanı, Kanal İstanbul ve Üç Katlı İstanbul Tüneli olmak üzere mega projeleri bizzat takip eden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Türkiye'yi 2019, 2023 ve 2053 hedeflerine taşıyacak marka yatırımların, rötar yaşanmadan tamamlanması konusunda yeniden talimat verdiği belirtildi.  

En geç 2023'e kadar tamamlanacak 

Bu kapsamda, dünyanın sıfırdan inşa edilen en büyük projesi olan 3. İstanbul Havalimanı inşaatının büyük oranda tamamlandığı ve projenin ilk etabının planlandığı gibi 2018'in şubat ayında hizmete gireceği öğrenildi. Plan, etüt, mühendislik ve ihale süreçleri devam eden Kanal İstanbul ile Üç Katlı İstanbul Tüneli projesi çalışmalarının da, planlanan takvime uygun olarak ilerlediği ve daha önce duyurulduğu gibi en geç 2023'e kadar tamamlanacağı ifade edildi.  

Havalimanına hızlı tren

3.Havalimanı ile ilgili diğer bir proje de 3.Köprü- 3.Havalimanı- Halkalı Hızlı Tren Hattı olacak. Havalimanı da dahil söz konusu güzergaha ulaşımı kolaylaştıracak olan projenin yatırım maliyeti yaklaşık 4.5 milyar TL. Söz konusu tren hattının önümüzdeki yıl ağustos ayında hizmete girmesi öngörülüyor.

3.katlı İstanbul Tüneli

Tünel, TEM Otoyolu, E-5 Karayolu, Kuzey Marmara Otoyolu ve 9 metro hattıyla entegre edilecek. Yap-işlet-devret modeliyle yapımına başlandıktan sonra 5 yıl içinde tamamlanması hedeflenen tünelin kullanıma geçmesiyle Avrupa yakasında İncirli'den Anadolu yakasında Söğütlüçeşme'ye, 31 kilometre uzunluğunda 14 istasyondan oluşacak hızlı metroyla yaklaşık 40 dakikada ulaşılacak. Projenin mühendislik ve etüt ihalelerini kazanan firmanın önümüzdeki günlerde sondaj çalışmalarına başlaması bekleniyor. Projenin yaklaşık 1 yıl içine tamamlanarak İstanbulluların hizmetine sunulması planlanıyor.

Çılgın proje: Kanal İstanbul

Güzergah belirleme sürecinde son aşamasına gelinen proje kapsamında oluşturulacak ve Marmara ile Karadeniz’i 2.kere bileştirecek olan kanalın uzunluğunun 43 kilometre, genişliğinin yüzeyde 500 metre, derinliğinin ise 25 metre olması planlanıyor. 

Sabiha Gökçen metrosu 2020’de

Sabiha Gökçen Havalimanı’na ulaşacak metro hattının da 2020 yılına kadar tamamlanması hedefleniyor. Havalimanı ile Kurtköy arasında hizmet verecek 6 kilometrelik metro hattı Kadıköy ve Üsküdar'dan başlayan metro hatlarını birbirine entegre edecek. Hat 3 duraklı yeni olacak. Yüksek Hızlı Tren hattının da devreye girmesiyle bu bölge bir aktarma merkezi haline gelecek.

İstanbul Türkiye’nin vitrini

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’un fethinin 564. Yıldönümü etkinliğinde yaptığı konuşmada, dünyanın yeniden yapılanma sancıları çektiğini belirtmiş ve Türkiye'nin vitrini olan İstanbul'a bu süreçte önemli görev düştüğünü ifade ederek şöyle konuşmuştu: "Şu bir gerçektir; Ankara Türkiye'nin başkentiyken, İzmir Ege'nin incisiyken, Antalya ve Muğla gibi şehirlerimiz turizm markalarıyken, İstanbul her anlamda ülkemizin vitrinidir. İstanbul, Türkiye'nin özetidir. Türkiye'nin 80 vilayetinin tamamının da İstanbul ile insani ve fiziki bağlantısı vardır. Bu şehrin altyapısını, üst yapısını ne kadar güçlendirir, içinde yaşayanların hayat kalitesini ne kadar yükseltirsek İstanbul da kendi üzerine düşen görevleri o derece rahat yerine getirecektir...”