Akşam Gazetesi
Tarım sektöründe verimliliği artırmak için 1 Eylül itibarıyla bitkisel üretim planlaması hayata geçirildi. Tarım desteklerinde de sadeleşmeye gidildiğini belirten Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, mazot ve gübre desteğinin her ürüne temel destek adı altında verileceğini, üretim planlaması için belirledikleri 13 stratejik ürün ve yem bitkisine ise temel desteğin yanında ayrıca ilave desteğin de sağlanacağını kaydetti. Yumaklı, böylece 13 stratejik üründe mazotun tamamının, gübrenin ise yarısının karşılanacağını söyledi.
13 STRATEJİK ÜRÜN
Dün Ankara'da 'Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli' toplantısında konuşan Yumaklı, bitkisel üretim destekleme modelinin 'temel destek', 'planlama desteği' ve 'üretim geliştirme' desteği olarak 3 ana başlığa indirildiğini söyledi. Yumaklı, "Temel destek; ürünlere kıstas aramaksızın mazotun yarısını, gübrenin yüzde 25'ini vermek üzere tasarlandı. Türkiye'de üretim yapan tüm üreticiler temel desteği alacak. Planlama desteği grubunda ise; 13 stratejik ürün ve yem bitkisinin belirlenen havzalarda üretilmesi durumunda temel destek kadar bir destek daha verilecek. Yani bu durumda mazotun yüzde 50'si daha ilave olacak ve mazot desteğinin tamamını almış olacaklar. Gübrelerin de yüzde 50'sini almış olacak. 13 stratejik ürün; hububat, baklagil, yağlı tohumlar ve diğer dediğimiz patates ve soğan. 13 stratejik ürün artı 1 ürün grubuyla (yem bitkileri) Türkiye'deki toprakların yüzde 77'sinde üretilen ürünleri planlama kapsamına almış olduk" diye konuştu.
NAKDİ ÖDEME YAPILACAK
Su kısıtı olan yerlerde de belirlenen şekilde üretim yapılırsa, gübrenin de geri kalan yüzde 50'sini vermek suretiyle o ürün için kullanılan gübre ve mazot desteğinin tamamını vermiş olacaklarını belirten Yumaklı, "Geçtiğimiz iki yılda bu iki girdinin ayni olarak verilmesi sistemini getirmiştik ama orada hiç istemediğimiz sonuçlar oluştu ve biz bunları çiftçilerimizden ve üreticilerimizden gelen talep sonucunda nakdi ödemeye çevirdik" dedi.
3 YIL İÇİN GEÇERLİ
Yeni açıklanan üretim desteklerinin 2025-2027 dönemi için geçerli olduğunu belirten Bakan Yumaklı, "Bitkisel üretim planlamasında yer alan üreticilerimiz, hangi havzada, hangi ürünü ekerse nasıl bir destek alacağını bugünden itibaren önümüzdeki 3 yıl boyunca biliyor oldu" dedi. 3 yılın sonunda güncellemelerin yapılabileceğini belirten Yumaklı, şunları dile getirdi: "Önceki dönem, 185 lira mazot ve gübre desteği verilen buğdaya, yeni dönemde 634 lira mazot ve gübre temel desteği verilecek. Mazot ve gübrenin bir daha çiftçilerimize ödenmeyeceği yolunda bir tezvirat yaptılar, bunun doğru olmadığını da belirtmek istiyorum. Eğer su kısıtı olan bir havzada üretiliyorsa, bizim mutabık kaldığımız şekliyle üretimini tespit ettiğimiz ürünler için de ilave 342 liralık bir destek vereceğiz. Ayçiçeğinde 206 liralık mazot ve gübre desteği veriyorduk, bu rakam 732 liraya çıkıyor. Su kısıtı olan bölgede üretildiği zaman 293 liralık ilave bir destek almış olacak. Planlama dışındaki ürünlerin de tamamına 138 lira ödeniyordu, bunlar da 244 liralık temel destek almış olacak."
BİR ÜRÜNÜ 1 BİRİME ALIP 10 BİRİME SATAMAZSINIZ
Gıda fiyatlarına ilişkin bir soru üzerine Bakan Yumaklı, üreticilerin, üretim noktasında üzerine düşeni yaptığına işaret ederek, şunları söyledi: "Fahiş fiyat var. Bir gün içerisinde etiketlerin birkaç kez değiştiği zamanlar oldu. Bununla ilgili fahiş fiyat yasal düzenlemesi oluşturuldu. Burada Ticaret Bakanlığı ile birlikte çalışıyoruz. Belli oranda kırılmaya başlandı. Bir ürünü 1 birime alıp 10 birime satamazsınız, buna kimsenin hakkı yok."
Dünyada 4.4 trilyon dolarlık tarımsal hasılanın bulunduğunu belirten Bakan Yumaklı, Türkiye'nin 68.5 milyar dolarla Avrupa'da birinci sırada, dünyada da ilk 10 içerisinde yer alan bir tarımsal üretim hasılasına sahip olduğunu söyledi.