''Mavi Vatan'' için 3 yeni fırkateyn

Türk mühendisleri tarafından dizayn edilen ilk Türk fırkateyni TCG İstanbul'un devamındaki üç fırkateyn için imzalar atıldı. Üç ayrı tersanede eşzamanlı yapılacak gemiler 36 ayda teslim edilecek.

Akşam

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından Deniz Kuvvetleri için yürütülen MİLGEM Projesi'nin devamı niteliğindeki İ (İstif) sınıfı fırkateynler kapsamında üç yeni fırkateynin daha yapımı için imzalar atıldı. Fırkateynler üç ayrı özel tersanede eş zamanlı olarak 36 ayda inşa edilip donanmanın hizmetine verilecek. Başkanlıkta düzenlenen imza törenine Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'in yanı sıra STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, Sedef Tersanesi İcra Kurulu Başkanı ve TAİS Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Anadolu Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Süalp Ömer Ürkmez, Sefine Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Demir Koloğlu ile savunma sektörü temsilcileri katıldı.

EŞZAMANLI YAPILACAK

Demir, burada yaptığı konuşmada, MİLGEM Projesi'nin Türkiye'nin yüz akı olduğunu, Türkiye'nin kendi gemisini tasarlayan, üreten bir ülke olarak dünya ligine çıktığını söyledi. Demir, proje için "Dünyada eşi görülmemiş şekilde 36 ayda 3 gemi çıkması Türkiye için bir gurur vesilesi. Aynı zamanda dünya liginde kabiliyetlerimizi gösterme açısından, bir araya geldiğimizde neleri başarabileceğimizi gösterme açısından da çok önemli bir adım" dedi. Fırkateynler ve üzerindeki bileşenlerin yüzde 75'ten fazlasının yerli olarak imal edildiğini ve yerlileştirildiğini söyleyen Demir, projenin ilk gemisi ile son gemisi arasında önemli farklılıklar olacağını bildirdi.

Projenin takvimi ve maliyetiyle çok iddialı olduğunu vurgulayan Demir "Mavi Vatan çok önemli. Ege'de, Doğu Akdeniz'de haklı mücadelelerimiz var. Bu mücadeleleri ancak ve ancak Mavi Vatan'da güçlü olarak sürdürebiliriz. Mavi Vatan'da gücümüz de bu yerli-milli sistemlerimiz olacak. Gemilerimizin sadece kendileri değil bütün sistemlerinin yerli olması bizim için çok büyük avantajlar sağlıyor olacak. Deniz filomuzu yenilemeye, geliştirmeye devam edeceğiz. MİLGEM'ler bir adım. İnşallah daha yeni projelerimiz de geliyor olacak" dedi. Metin Kalkavan da projeyle "sivil deniz gücü" olarak büyük bir devrim gerçekleştirildiğini söyledi. Törende, projede görev alan Türk savunma sanayii şirketleri ile sözleşme imzalandı.

İ sınıfı 3 yeni fırkateynin imza törenine Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ile tersanelerin yönetim kurulu başkanları katıldı.

Türkiye'nin en büyük savaş gemisi pazartesi teslim

İSMAİL Demir, Türkiye'nin en büyük savaş gemisi TCG Anadolu'nun pazartesi törenle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edileceğini söyledi. Demir, Bayraktar TB3'ün TCG Anadolu'ya entegrasyonunu bu yıl tamamlamayı hedeflediklerini ifade etti. Hürjet'in de gemide kullanılmasının planlandığını dile getiren Demir, Anka-3'ün gemiye konuşlandırılması için ise konuşmanın erken olduğunu kaydetti.

Demir, TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi için de farklı firmaların çalışma yürüttüklerini dile getirdi. TCG Anadolu, bir tabur büyüklüğündeki kuvveti, belirlenen yere intikal ettirebilecek. TCG Anadolu, 4 mekanize, 2 hava yastıklı ve 2 personel çıkarma araçlarının yanı sıra uçak, helikopter ve İHA da taşıyacak.

MİLGEM'DE SON DURUM

MİLGEM Ada Sınıfı Korvet Projesi kapsamında ilk gemi TCG Heybeliada 2011'de, ikinci gemi TCG Büyükada 2013'te, üçüncü gemi TCG Burgazada 2018'de, dördüncü gemi TCG Kınalıada ise 2019'da Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edildi. Projenin 5'inci gemisi, aynı zamanda Türkiye'nin ilk milli fırkateyni ise TCG İstanbul (F 515) ocakta denize indirildi. Projede sözleşmesi dün imzalanan gemilerin isimleri ise TCG İzmir (F 516), TCG İzmit (F 517), TCG İçel (F 518) şeklinde olacak.