Maske-koruyucu giysi ihracatı yüzde 986 arttı

Türkiye, yılın ilk yarısında 573 milyon dolarlık maske ve koruyucu giysi ihracatı gerçekleştirdi.

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, salgın nedeniyle tüm dünyada maske ve koruyucu giysilere yoğun bir talep oluştuğunu anımsattı. Türk hazır giyim endüstrisinin talebi karşılamak için üretim bantlarında hızla gerekli değişimi yaptığını aktaran Gültepe, “İlk 6 ayda 144.7 milyon doları tıbbi ve kumaş maske, 428.7 milyon doları da koruyucu giysi olmak üzere 573.4 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Maske ve koruyucu giysi ihracatımızda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 986’lık rekor artış elde ettik” değerlendirmesini yaptı.

TESTTEN GEÇİRİLİYOR

Gültepe, maske ve koruyucu giysilerin ihraç edilmeden önce İHKİB’in iştiraki EKOTEKS Laboratuvarı’nda testten geçirildiğinin altını çizdi. Sektörün erken davranmasına rağmen bürokratik nedenlerle kumaş maske ihracatına geç başlandığını aktaran Gültepe, “Daha hızlı hareket edebilseydik 6 aylık ihracatta 1 milyar doları yakalayabilirdik” dedi. Gültepe, koruyucu giysi ve maske ihracatının, hazır giyim ihracatındaki payının yüzde 8.2’ye ulaştığı bilgisini verdi.

YENİ SİPARİŞLER GELİYOR 

Yeni gelişmelerin gelecekle ilgili iyimserliği artırdığını vurgulayan Gültepe, şöyle konuştu: “AB’de bir canlanma var. Avrupa merkezli hazır giyim markaları, depolarımızda bekleyen siparişlerini çekiyor. Ayrıca, yeni sezon için siparişler gelmeye başladı. Fabrikalarımızın yüzde 85’i yeniden üretime döndü. Almanya’ya ihracatımız, haziranda geçen yıla oranla yüzde 32.3 arttı. ABD’ye ihracatımızda ise yüzde 213’lük artış yakaladık.”