AA
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Bakanlıkta Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ile düzenlediği basın toplantısında, mart ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı. Bakan Bolat 23.4 milyar dolarla mart ayında ihracat rekoru kırıldığı bildirdi.
Kararlılıkla uyguladıkları ekonomik programın, olumlu sonuçlar vermeye devam ettiğini bildiren Bolat, pandemi döneminde dahi büyüme performansını sürdürmeyi başaran Türkiye ekonomisinin, 2020'de yüzde 1,9, 2021'de yüzde 11,4, 2022'de yüzde 5,5, 2023'te yüzde 5,1, 2024'te ise yüzde 3,2 oranında büyüdüğünü hatırlattı.
Bolat, Türkiye'nin Dünya Bankasının tanımlarına göre üst gelirli ülkeler ligine yükseldiğine işaret ederek, "Bunun yanında şubat istihdam verileri de bir başka sevindirici gösterge. İşsizlik oranı yüzde 8,2'ye geriledi. Bu son 10 yılın en düşük rakamı olarak kayda geçti ve tam 13 yıl sonra 3 milyon işsiz sayısının altına düşerek, 2 milyon 850 bin civarında rakama geriletmiş durumdayız. Dün açıklanan enflasyon oranı da yine başka bir sevindirici gösterge. Tam 39 ay sonra enflasyon yüzde 38,1'e indi. Özellikle vurgulamak isterim ki geçen yılın mayıstan bu yana enflasyon oranında 37,5 puan gerileme sağlanmış durumdadır." diye konuştu.
"MAYIS ORTASINDA ABD'Yİ ZİYARET EDECEĞİZ"
Yaza doğru tarımsal ürünlerin bollaşması ve fiyatlarının satın alınabilir makul seviyelere gerilemesiyle, enflasyondaki düşüşün bir miktar daha hızlanacağına dikkati çeken Bolat, hizmetler sektöründe özellikle bazı katılıkların da gevşemesiyle beraber enflasyondaki hedeflere yönelik çalışmaların başarılı olacağını söyledi.
Bolat, küresel çaptaki bazı gelişmelerin de ticareti etkilediğine vurgu yaparak, "Trump yönetimi, bütün dünya ülkelerine ilave gümrük vergisi uygulama kararı aldı. Türkiye de yüzde 10 ilave gümrük vergisi uygulanan ülkeler arasında yer aldı. Ancak başta Uzakdoğu olmak üzere, Türkiye ile rekabet eden ülkeler konumunda olan ülkelere çok daha yüksek oranlarda ilave gümrük vergileri getirildi. Türkiye için uygulanan ilave gümrük vergisi konusunda mayıs ortasında ABD'ye yapacağımız ziyarette bu konuları konuşacağız. ABD ile karşılıklı ticaret ve ihracatı arttırmak üzere, çalışmalarımızı hızlandırma kararı aldık, hazırlıklarımızı yaptık." değerlendirmesinde bulundu.
Söz konusu yeni dönemi, avantajlı duruma çevirmek için gayret edeceklerini dile getiren Bolat, aynı zamanda diğer ülkelerin ihraç pazarlarında ve Türkiye pazarında zorlamaları karşısında da tedbirler alacaklarını bunu da iş dünyası ve ihracatçılarla planlayacaklarını vurguladı.
"TARİHİMİZİN EN YÜKSEK İKİNCİ MART AYI İHRACAT RAKAMINI ELDE ETTİK"
Bolat, mart ayı dış ticaret verilerinin müjde niteliğinde olduğunun altını çizerek, "Tarihimizin en yüksek ikinci mart ayı ihracat rakamını elde ettik, yüzde 3,2'lik artışla 23.4 milyar dolara ulaştık. İki takvim gününün kaybedilmesine rağmen, bu başarıyı ihracatçılarımızla birlikte elde ettik. Tüm ihracatçılar ailesine çok teşekkürler ediyorum." ifadelerini kullandı.
Mart 2025'te elde edilen 23,4 milyar doların aylık bazda cumhuriyet tarihinin en yüksek 5. ihracatı olduğunu dikkati çeken Bolat, takvim etkisi olmasaydı bu rakamın çok daha yüksek seviyelerde olabileceğini belirtti.
Bolat, son 22 ayın 13'ünde aylık ihracat rekoru kırıldığına işaret ederek, şunları kaydetti:
"Cumhuriyet tarihimizin, yıllıklandırılmış en yüksek rakamına martta ulaştık. Son 12 ayda, 263,4 milyar dolar mal ihracatı gerçekleştirdik, bu da yıllıkta yüzde 2,1 artış demektir, toplamda 5,5 milyar dolar ilave artış anlamına gelmektedir. 28 Mart'ta 2 milyar 65 milyon dolar günlük ihracatla, Cumhuriyet tarihimizin en yüksek ikinci günlük ihracat rakamını elde ettik. 35 milyon dolar daha olsaydı en yüksek günlük ihracat rakamına da ulaşmış olacaktık. Martta ithalatımız ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,3 artarak, 30,7 milyar dolar oldu. Bu durum, uluslararası doğalgaz fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle enerji ithalatında yaşanan artışın etkisiyle oldu. Altın ve enerji hariç tutulduğunda, ithalatımız Mart ayında yüzde 0,9 oranında sınırlı olarak artmıştır."
BAKAN BOLAT GAZETECİLERİN SORULARINI YANITLADI
Bolat, mart ayı dış ticaret rakamlarını açıkladığı programın ardından gazetecilerinin sorularını yanıtladı.
ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin dış ticarette önce ABD sanayisi ve üretimini önceleyen politika izlediğine dikkati çeken Bolat, yeni yönetimin göreve geldiği ilk andan itibaren açık verdiği ülkelere karşı ilave gümrük vergileri getirdiğini söyledi.
Bolat, 2 Nisan'da bütün dünya ülkelerine standart yüzde 10 ilave gümrük vergisi getirildiğini hatırlatarak, şöyle konuştu:
"ABD PAZARINDA REKABET İÇİNDE OLDUĞUMUZ ÜLKELERE KIYASLADIĞIMIZDA AVANTAJIMIZ OLACAK""Birçok ülkeye de çok daha yüksek oranlar getirildi. Otomotivde de ilave gümrük vergisi söz konusu. ABD oto sanayini korumak istiyor. Türkiye, çok uluslu otomotiv şirketlerinin adeta üretim, yatırım ve tedarik üssü konumunda. Biz ve bu çok uluslu şirketlerle bütün dünya ülkelerine ihracat yapıyoruz. Türkiye, dünyada otomotivde yükselen yıldız ancak otomotivde bizim ana pazarımız Avrupa ve diğer ülkeler. Dolayısıyla ABD'nin yeni getirdiği ilave gümrük vergilerinden kısmen etkileneceğiz ancak ABD pazarında rekabet içinde olduğumuz ülkelere kıyasladığımızda avantajımız olacak."
ABD yönetiminin vergilere ilişkin ülkelerle müzakerelere açık olduğuna işaret eden Bolat, mayıs ortasında resmi ve özel sektörden oluşan güçlü bir heyetle ABD'ye gidecekleri bilgisini verdi.
TÜRKİYE YÜZYILI'NI "TİCARETİN YÜZYILI"Bolat, söz konusu "ticaret savaşları"nda sektör ve ürünler bazında ticaret sapmalarının meydana gelebileceğini dile getirerek, "ABD pazarında, rakip ülkeler karşısında mukayeseli avantajımız olabilecek, kötünün iyisi şeklinde. Ancak o diğer ülkeler bizim üçüncü ülkelerdeki pazarlarımıza ve Türkiye pazarına hücum edecekler. Bu konuda da biz son derece dikkatli olacağız ve gerekli tedbirlerimizi alacağız." değerlendirmesinde bulundu.
Yerli ve milli sanayiyi güçlendirerek Türkiye'yi dünya pazarında güçlü ihracatçı konumuna getirmek istediklerini vurgulayan Bolat, Türkiye Yüzyılı'nı "ticaretin yüzyılı" yapmakta kararlı olduklarını bildirdi.
"KATILIM MÜZAKERELERİNE DEVAM ETMEK İSTİYORUZ"
Bolat, zaman zaman ortaya çıkan konjonktürel gelişmeler karşısında AB'nin Türkiye'nin önemini daha iyi anladığını belirterek, Trump yönetiminin yeni uygulamaları ve Rusya ile ilişkileri geliştirme çabaları karşısında AB üyesi ülkelerde panik havası oluştuğunu söyledi.
Avrupa'nın özellikle savunma alanında oldukça zayıf durumda olduğunu düşündüğünü aktaran Bolat, şu değerlendirmede bulundu:
"Avrupa'nın güvenliği Türkiye'siz düşünülemez. AB'nin çoğu zaman mazeret tarzındaki engellemeleri olmasa biz katılım müzakerelerine devam etmek istiyoruz. Hükümetimizin dış politikadaki duruşu çok net. Savunma alanında da Avrupa'nın en önemli aktörüyüz. Avrupa, bazı üye ülkelerin takıntılarını halledebilse Türkiye-AB ilişkileri çok daha iyi noktalara gelecek. Dün, Brüksel'de Hazine ve Maliye Bakanı'mız Avrupa Birliği Komisyonunun üyeleriyle toplantılar yaptı. Özellikle AB Komisyonu nezdinde ilişkilerimiz oldukça yapıcı, sıcak ve hareketli."
Bolat, Avrupa'nın savunma ve güvenlik konularıyla ilgili yaptığı liderler toplantısına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı da davet etmeye başladığına dikkati çekerek, bu durumun Avrupa tarafında Türkiye'nin gücünün, öneminin ve ağırlığının hissedildiği anlamına geldiğini sözlerine ekledi.