Marketlere 'tarladan ürün' engellenecek

Ürün hale inmeden markete girmeyecek. TBMM Tarım Komisyonu Başkanı Yunus Kılıç, yeni hal yasasıyla zincir marketlerin doğrudan tarladan ürün alamayacağını belirterek “Üretici boyutunu da eline geçirmelerini engellemek gerek” dedi.

'Fahiş fiyat' tartışmalarının başlamasının ardından Türkiye'nin dört bir yanında denetimler artarken Meclis'te ise yeni 'Hal Yasası'yla fahiş fiyatın önüne geçilmesi bekleniyor. TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Yunus Kılıç'ın verdiği bligiye göre her ürün önce hale girecek, böylece zincir marketler doğrudan tarladan ürün alamayacak. Bütün ürünler halde kayıt altına alındıktan sonra piyasaya sürülecek. Fahiş fiyat artışları da dijital künye ile takip edilecek. Künyeye üründeki fiyat artışları tek tek kaydedilecek.

Böylece fahiş fiyatın hangi aşamalarda meydana geldiği ortaya çıkacak. Buna göre yeni cezalar belirlenecek.

Kılıç yeni yasanın üretim planlamasına da imkan vereceğini belirterek "Hangi ürünü ne kadar ürettik, ne kadar tükettik bunu bilemezsek ürün planlaması da yapamıyoruz. Hani bazı yıllarda patates fiyatı yükselir, bazı yıllar düşer. Bunu da bu şekilde önlemiş olacağız" dedi.

HAKSIZ KAZANÇ ÖNLENECEK

Kılıç, "Market zincirlerinin üretici boyutunu eline geçirmelerinin önüne geçmemiz lazım. Bütün ürünlerin hale geldiği, orada fiyatlandığı ve bütün süreci takip edebileceğimiz bir sistem lazım. Takip edemediğimiz zaman fiyatların nerelerde anormalleştiği, nerelerde haksız kazançlar ilave edildiğini de anlamamız mümkün değil" dedi.

GÜNLÜK HAL FİYATLARI - 23 EYLÜL 2021 (KG/TL)