'Mapushane A.Ş' büyüyor: Şimdi de elektrik üretecekler  

Foça Açık Ceza İnfaz Kurumu’na Biyogaz Üretim Tesisi kuruluyor. Açılacak tesiste 450 büyükbaş, 23 bin kanatlı hayvanın gübresi kullanılarak enerji elde edilecek.

Hakkı KURBAN / ANKARA

Mahkumların imal ettiği birbirinden farklı ürünlerle adeta fabrikaya dönüşen cezaevleri, bu kez enerji üretimine başlıyor. Foça’daki cezaevine 'biyogaz üretim tesisi' kuruluyor. Hayvan yetiştiricisi mahkumlar artık biyogaz yoluyla elektrik de üretecek. Bir yandan mahkumları iş sahibi yapan, diğer yandan da birçok kurum ve kuruluşun ihtiyacını karşılayan iş yurtlarındaki üretimlere enerji de ekleniyor. Bu amaçla, Adalet Bakanlığı’na bağlı İşyurtları Kurumu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü ve üniversitelerle işbirliğine gitti. 

'ÖZGÜR ENERJİ' PROJESİ 

Hazırlanan projeye destek alınması için İzmir Kalkınma Ajansı’na da başvuruldu. İzmir Kalkınma Ajansı da, destek verilecek projeler arasına mahkumların iş başında olacağı 'Özgür Enerji' adlı projeyi de aldı. Bu kapsamda, Foça Açık Ceza İnfaz Kurumu'na 'Biyogaz Üretim Tesisi' kurulum çalışmaları başladı.

Kıyafetten mobilyaya

Halen Türkiye’nin dört bir yanında bulunan iş yurtlarında kıyafetten mobilyaya, süs eşyalarından kırtasiyeye, tekstilden hediyelik ürünlere kadar pek çok şey üretiliyor ve bunların satışları yapılıyor. İşyurtlarının adı, bu satışların ulaştığı boyut nedeniyle 'Mapushane A.Ş'ye çıkmıştı.

Günlük 1.440 kw enerji

Biyogaz Üretim Tesisi'nde 450 büyükbaş hayvanla 23 bin kanatlı hayvan gübresi kullanılarak elektrik enerjisi elde edileceğini belirten yetkililer, üretilecek enerji miktarının günlük bin 440 KW ile başlayacağını, zaman içinde de 2 bin 880 KW’ye kadar yükseltilebileceğini bildirdi.