Mantolamayla doğalgaz faturası 3.7 milyar dolar azalacak 

Binalarda mantolama çalışmasıyla enerji tüketimi yüzde 30 düşürülüyor. Enerji Verimliliği Eylem Planı kapsamında Türkiye’nin yıllık doğalgaz faturası mantolamayla 13,7 milyar dolardan 10 milyar dolara düşürülecek.

Miray ÇİMEN

Enerji Verimliliği Eylem Planı’yla birlikte yeni dönemde 2023 yılına kadar enerji tüketimini yüzde 14 oranında azaltmak için çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmalardan önemli bir detayı da binalarda yapılacak mantolama oluşturuyor. Buna göre, binalarda enerji tasarrufu noktasında kritik bir yere sahip olan mantolama  çalışmalarıyla yılda yaklaşık yüzde 30 oranında tasarruf sağlanabiliyor. Türkiye’nin geçen yılki doğalgaz tüketiminin yaklaşık 13,7 milyar dolar olduğunu hesaplanırsa, yüzde 30’luk bir tasarruf yapılıp Türkiye’nin doğalgaz faturası 10 milyar dolarlara kadar düşürülebilecek. 

YÜZDE 30 TASARRUF SAĞLIYOR 

Sektör temsilcileri doğalgaz tasarrufunda ev içi tesisat ve bina mantolamasının önemini vurgulayarak bu tip bir projenin gerçekleştirilmesi durumunda tasarrufun artırılacağını savunuyor. Dış cephe mantolama uygulaması konusunda çeşitli mevzuat değişikliklerine ihtiyaç olduğu ifade ediliyor. Mantolama uygulamasıyla beraber binaların dönüşümü tamamlandığında yüzde 30’a varan bir tasarrufun söz konusu olabileceği belirtiliyor. 

53 MİLYAR METREKÜP TÜKETİLİYOR 

Ortalama bir konutun yıllık tüketiminin 1000-1100 metreküp civarında olurken mantolama uygulamasıyla bunun 800 metreküplere kadar düşürülmesinin mümkün olabileceği ifade ediliyor. Türkiye’nin geçen yılki doğalgaz tüketiminin 53 milyar metreküp civarında gerçekleştiği biliniyor. Sektör temsilcileri bu harcamanın yaklaşık 13,7 milyar dolar civarında değeri olduğunu belirterek yüzde 30’luk bir tasarruf halinde doğalgaz faturasının 10 milyar dolarlara kadar düşürülebileceğini tahmin ediyor. 

3 ÜLKEDEN İTHAL EDİYORUZ

Türkiye başta Rusya olmak üzere İran ve Azerbaycan’dan doğalgaz alıyor. Ayrıca farklı ülkelerden de sıvılaştırılmış gaz (LNG) tedarik ediliyor. Kontratlar gereği doğalgazın bir şekilde alındığı ifade edilirken bu tip uygulamalarla iç verimliliğin geliştirileceği düşünülüyor. 

VERİMLİLİKTE MİLLİ POLİTİKA

Geçtiğimiz yıl Milli Enerji ve Maden Politikası’nın yayımlanmasının ardından enerji verimliliği konusunda da önemli bir adım atılmıştı. 2017-2023 yıllarını kapsayan Enerji Verimliliği Eylem Planı’yla binalarda enerji verimliliği konusunda birçok yeni adımın sinyalleri verilmişti. Bunlar arasında binalar için enerji tüketim verilerini de içeren bir veri tabanı oluşturulması, mevcut binaların rehabilitasyonu ve enerji verimliliğinin geliştirilmesi, bina sektöründe ısı yalıtımıyla yüksek verimli pencere, aydınlatma, beyaz eşya, ısı pompası, kazan ve asansör motoru kullanımı bulunuyor.