Manisa’ya 382.5 milyon liralık ‘Japon işi’ fabrika

43 ülkede faaliyet gösteren Mitsubishi Electric, Manisa’da 382.5 milyon liralık yatırımla klima fabrikası açtı. CEO Sukuyama, “Türkiye ile Japonya arasında Ertuğrul Firkateyni’yle başlayan tarihi dostluk bu yatırımla pekişti” dedi.

ŞENAY BÜYÜKKÖŞDERE

Dünya genelinde 37.8 milyar dolarlık grup satışıyla 43 ülkede faaliyet gösteren Mitsubishi Electric, ev tipi klimaların geliştirilmesi ve üretimi için Manisa’da kurduğu yeni fabrikasının resmi açılışını gerçekleştirdi. Geçtiğimiz at üretime başlayan tesis, 382,5 milyon TL yatırımla 60 bin metrekareye yakın alan üzerinde kuruldu. Önümüzdeki dönemde Avrupa ve Rusya’ya klima sevkiyatını Türkiye üzerinden yaparak ihracata katkı sağlamayı hedefleyen şirket, 2021 yılında 400 kişiye istihdam sağlamayı hedefliyor.  

ÇALIŞANLARIN 4’Ü JAPON 

Tesiste çalışanların yüzde 45’i kadınlardan oluşurken 4 de Japon istihdam ediliyor. Tesisin açılışında konuşan Mitsubishi Electric Corporation Başkanı ve CEO’su Masaki Sukuyama, “1890’da Ertuğrul Fırkateyni felaketiyle başlayan dostluğumuz, şimdi de Manisa’daki yeni fabrikamızla Türkiye ile Japonya arasındaki ilişkileri geliştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz” dedi. 

STRATEJİK ÖNEMİ VAR

Şirketin Başkan Yardımcısı Takeshi Sugiyama da, “Türkiye ve yakındaki Avrupa ülkeleri klima ve soğutma sistemleri segmentimiz için önemli pazarlar arasında yer alıyor” ifadelerini kullandı. Sugiyama, şöyle devam etti: “Türkiye’nin kaydettiği ekonomik büyüme ve yakınındaki Avrupa ülkeleriyle dostane ilişkilerinin sağladığı avantajla yeni fabrikamız stratejik önem sağlayacak. Türkiye’de yıllık 1 milyon ünite olan ev tipi klima pazarının büyümesini bekliyoruz.” Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut da, “Son yıllarda yaşadığımız hadiselere rağmen uluslararası yatırımcıların Türkiye’deki yatırımları devam ediyor” diye konuştu.

Üretim üssü haline geldi

 MASAKİ Sakuyama, “Türkiye’de klima soğutma sistemleriyle fabrika otomasyon sistemleri alanında faaliyet gösteriyoruz. Ayrıca asansör ve yürüyen merdiven sistemleri gibi çok sayıda iş kolunda faaliyet gösteriyoruz. Öncelikli pazar olarak gördüğümüz Türkiye, yeni ev tipi klima fabrikamızla Mitsubishi Electric için önemli bir üretim üssü haline gelmiştir” değerlendirmesinde bulundu.

Teşvikler kararda etkili oldu

FABRİKANIN Türkiye’de kurulmasında üç nedenin ağır bastığını söyleyen Mitsubishi Electric Turkey Klima Sistemleri Üretim A.Ş. Başkanı Katsu Wada, bu üç nedeni şöyle açıkladı: “Temin süresinin az olması, jeopolitik avantaj fabrika kurmamızın en önemli nedenleri arasında. Ayrıca alt tedarikçilerin de Manisa bölgesinde bulunması bölgenin avantajlarını artırdı. Üçüncü ise devletin sağladığı teşvikler oldu.”

Türkiye çekim merkezi

FABRİKANIN açılışına katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye’nin sadece bölgesinde değil, dünya için de çekim merkezi haline geldiğini vurguladı. Özlü, “Elde ettiğimiz büyük ekonomik başarı, Türkiye’yi yatırım yapılan, stratejik bir ülke konumuna getirdi” dedi