Halkbank % 32 büyüdü aktifleri 305 milyarı aştı

Halkbank, 2017 yılında nakdi kredilerini bir önceki yıl sonuna göre yüzde 28,5 artırarak 203,5 milyar TL’ye taşıdı. Bankanın bilanço büyüklüğü ise; yüzde 31,9 artarak 305,4 milyara çıktı.

2017 yılının üçüncü çeyreğinde gösterdiği rekor büyümeyle istikrarını sürdüren Türkiye ekonomisinde, bankacılık sektörü reel sektörün güçlü bir finansal destekçisi olmaya devam etti. Halkbank, nakdi kredilerindeki yüzde 28,5 artışla nakdi krediler sıralamasında 4. banka oldu.  Banka 2017'de 203.5 milyar nakdi kredi kullandırdı. Aynı dönemde aktif büyüklüğünü yüzde 31,9 artırarak 305,4 milyar TL’ye taşıyan Halkbank, aktif pazar payını yüzde 9,4’e yükselterek sektörün 5. büyük bankası oldu. Sağladığı yüzde 28,6’lık mevduat artışıyla güçlü kaynak yapısını korumaya devam eden Halkbank’ın toplam mevduatı ise 193,2 milyar TL’ye ulaştı.

NET KÂRI 3.7 MİLYAR TL

Bankanın 2017 yılı net kârı ise 3 milyar 725 milyon TL'ye yükseldi. Halkbank’ın geride bıraktığımız yılda önceliğinin bilanço ve hizmet kalitesini aynı anda yükseltecek altyapı yatırımlarını sürdürmek olduğunu belirten Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan şunları söyledi: “2017 yılı, küresel ekonomideki gelişmelerin etkisiyle zorlu bir dönem olarak geride kaldı. Bu süreçte dengeli ve kontrollü bir şekilde büyüyen bankamızın performansı, bilanço rakamlarına da olumlu yansıdı. Bankamızın 80. yıldönümünü kutlayacağımız 2018’de önceliğimiz yine Türkiye ekonomisinin lokomotifi KOBİ’ler olacak.”

BİLANÇO % 20 BÜYÜR 

Geçtiğimiz yıl özellikle Kredi Garanti Fonu kefaletli kredi kullandırımında gösterdikleri performansla KOBİ Bankacılığı alanında önemli bir çıkış yaptıklarına dikkat çeken Arslan, “KOBİ kredilerimizi yüzde 33,3 oranında artırdık. 2018 yılında da KOBİ’lerle esnaf ve sanatkarlara öncelik veren kredi plasman politikamıza devam edeceğiz. KOBİ kredilerinin nakdi krediler içindeki payını, 2018 yılı sonunda yüzde 40 düzeyine çıkarmayı hedefliyoruz. Bu yıl kredide yüzde 17, mevduatta yüzde 20 büyümeyi planlarken, bilançomuzu ise yüzde 16 oranında büyütmeyi hedefliyoruz” dedi. Bu yıl da KOBİ ve Esnaf Bankacılığı alanında geliştirecekleri ürünlerle reel sektörün ihtiyaç ve beklentilerine uygun yenilikçi çözümler sunacaklarını belirten Arslan, “İstihdam ve girişimciliği desteklemek adına geliştirdiğimiz KOBİ’lere İstihdam Destek Kredisi ve KOBİ İş Geliştirme Kredisi gibi ürünlerimizle, KOBİ’lerin ve yeni iş kurmak, işini geliştirmek isteyen girişimcilerin yanında olacağız.  Benzer şekilde stratejik öneme sahip sektörlerin desteklenmesi amacıyla Savunma Sanayi Destek Kredisi, İthal İkamesine Destek Kredisi ve Tekno Ürün İmalatına Destek Kredisi gibi ürünlerimizi hizmete sunacağız" dedi.

ÖNCELİĞİ YİNE KOBİ'LER 

Esnafı KOBİ’ye KOBİ’yi büyük sanayi erbabına dönüştürme gayeleri kapsamında esnaf ve sanatkârlara yönelik sıfır faizden başlayan avantajlı krediler sunduklarını anlatan Arslan, "KGF teminatlı KOBİ Kredileri ve esnaf kredileri bu yıl da temel kredi ürünlerimiz. KOBİ'ler de önceliğimiz” dedi.

Yatırımcı için alternatif ürünler geliştirilecek

2017 yılını finansal işbirlikleri geliştirerek geride bıraktıklarını belirten Osman Arslan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yıl da yatırımcıların kısa vadeli mevduat yatırım alışkanlıklarını, daha iyi getiriyle uzun vadeye yönlendirmeleri konusunda alternatif ürünler geliştirmek istiyoruz. Ortaklıklarımızın bankamız aracılığıyla satış kanallarını genişletebilmesine katkı verecek yeni çalışmalarla güçlü bir kaldıraç etkisi yaratacağız.”

Bu yıl 1300 kişiyi işe alacak

2018 yılının Halkbank için yenilenme yılı olduğunu dile getiren Arslan, “2018 yılında organizasyon yapımızı daha da güçlendireceğiz. Şube iyileştirme yatırımlarıyla yeni personel alımları yapacağız. İlk etapta 1300 gencimizi daha Halkbank ailesine kazandıracağımız bu yıl, şubelerimizin geleneksel tasarımı ve operasyonel rolleri de değişime uğrayacak" dedi.