Madenlerde 'Hayat Hattı' için geri sayım!

Madenlerde 'hayat hattı' kurulması ve işçi takip sistemi için son tarih olan 1 Ocak 2017 için geri sayım başladı.

1

Manisa'nın Soma İlçesi'nde iki yıl önce meydana gelen ve 301 işçinin hayatını kaybettiği facianın ardından, madenlerde işçi sağlığı ve iş güvenliğini iyileştirecek düzenlemeler hızla hayata geçiriliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 24 Mart 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan, "Maden İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Hakkında Yönetmelik"e göre, herhangi bir kaza anında madencinin yolunu bulması için maden içerisine "hayat hattı" döşenmesi kararlaştırıldı. Söz konusu yönetmeliğe göre, hayat hattı ve personel takip sistemi uygulamalarının 1 Ocak 2017 tarihi itibarıyla tamamlanmış olması gerekiyor. Sıkı denetimler sonucu güvenlik kurallarına uymadığı belirlenerek kapatılan yaklaşık 100 maden ocağından, eksiklerini tamamlayanlar ciddi kontrol altında birer ikişer yeniden hizmete girdi. 

Çifte denetim var

Sektör yetkililerine işletmelere hem kamu hem de sigorta şirketleri tarafından çifte denetim uygulanıyor. Soma kazası sonrasında, iş güvenliğinde kaza riskini azaltıcı, çalışanların özlük haklarını iyileştirici yasal düzenlemeler gerçekleştirildi. 

150 bin kişi

Madenlerde, grizu patlaması, toz patlaması, yangın, göçük, heyelan ve su baskını gibi kazaların yüzde 68'i sadece kömür üretimi yapılan madenlerde meydana geliyor. Ölümlü kazaların ise yüzde 98'i kömür üretim faaliyetlerinde oluşuyor. Türkiye'de 60 farklı madencilik faaliyetinde çalışanların, yer altında işçilik yapanlar da dahil toplamı 150 bini buluyor.