Madende teknoloji devrimi yaşanıyor

Kastamonu'da Türkiye'nin en derin yeraltı bakır madenini işleten Eti Bakır, ileri teknoloji yatırımlarıyla güvenliği ve verimi üst seviyeye çıkardı. Kablosuz ve otomasyon sistemleriyle patlatma ve delgi süreçleri yönetiliyor.

SERDAR SAĞLAM

Kastamonu, madencilik alanındaki bir devrime ev sahipliği yapıyor. Cengiz Holding bünyesinde faaliyet gösteren Eti Bakır, Türkiye'nin en derin yeraltı bakır madeni işletmesi olan Küre Tesisleri'nde yüksek teknoloji yatırımları gerçekleştiriyor. Yaptıkları yatırımlar sayesinde güvenliği ve verimliliği üst düzeye çıkardıklarını belirten Eti Bakır Küre İşletme Müdürü Yaşar Kara, "Yeraltında maden üretmek için yaptığımız patlatma işlerinde daha güvenli ve kontrollü patlatma yapmamızı sağlayan elektronik kapsül kullanıyoruz. Bu sistemle patlatmaları, vardiya sonlarında yeraltındaki tüm çalışanlar tamamen boşaltıldıktan sonra wireless (kablosuz internet) ağ sayesinde emniyetli bir şekilde yer üstü ofislerde bulunan kontrol odasından gerçekleştiriyoruz. Yeraltında daha önce klasik yöntemle ve operatör tarafından yapılan delgi işlemlerini artık tam otomasyon delgi sistemi ile yapıyoruz; yani insan faktörünü minimize etmeyi hedefliyoruz. Tam otomasyon delgi sisteminde yer üstünde hazırlanan plan, makine hafızasına yükleniyor ve böylece tüm delgi makine tarafından otomatik olarak yapılıyor. Bu sistem sayesinde daha güvenli ve daha verimli delgi yapabiliyoruz" dedi.

8 TESİSE ÜRETİM

Yurtdışından aldıkları kimi ürünleri Türkiye'de üretebilmek adına Ar-Ge çalışmalarını da sürdürdüklerini belirten Kara, "Cevherin kırılması sürecinde dev kazanların içine attığımız bilyeleri artık Samsun'daki izabe tesisimizde üretiyoruz. Önce Çin, İtalya gibi farklı ülkelerden satın aldığımız bilyeler, Eti Bakır'ın 8 tesisinde kullanılıyor. Küre işletmesi olarak artık her yıl ithal ettiğimiz 2 bin 500 ton bilyeyi Samsun'daki kendi hattımızdan almaya başladık" dedi.

Eti Bakır Küre İşletmesi yılda 1.5 milyon ton tüvenan bakır cevheri, 170 bin ton bakır konsantresi ve 500 bin ton pirit konsantresi üretimi gerçekleştiriyor. Şu anda üretim yapılmayan eski açık ocaklar ise dikilen ağaçlarla tekrar orman arazisine kazandırılıyor.

KOBALT ÜRETİMİNİN YÜZDE 2'SİNE KATKI SUNUYOR

Küre'deki bakır üretimi sürecinde artık ürün olarak ortaya çıkan pirit konsantresinin yaklaşık 1200 kilometre uzaklıktaki Mazıdağı tesisine tren yoluyla taşındığını ve burada en son teknolojiler kullanılarak teknolojinin kilit elementlerinden kobaltın geri kazanıldığını belirten Kara, şunları söyledi: "Bu sayede her yıl 2 bin 500 ton kobaltı geri kazanarak dünya üretiminin yüzde 2'sini gerçekleştiriyoruz. Kobaltın, bakır üretiminin artık ürünü olan piritten ayrıştırılarak yeniden ekonomiye kazandırılması, sadece Türkiye'de değil aynı zamanda dünyada bu alandaki devrimlerden biri."

YILDA 750 MİLYON DOLARI ÜLKEDE TUTUYOR

Küre'de yeraltı madenciliği ile yılda 1.5 milyon ton tüvenan bakır cevheri, 170 bin ton bakır konsantresi ve 500 bin ton pirit konsantresi ürettiklerini belirten Kara, "Türkiye'nin bakır ihtiyacının % 20'sini karşılarken, her yıl 750 milyon $ ithalatı da önlüyoruz" dedi.