Maden sektöründen 1.85 milyar $ ihracat

Bu yılın ilk yarısında 1.85 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Türk maden sektörü, haziran ayıyla birlikte hızla toparlanmaya geçti. Sektörün en çok ihracat yaptığı 10 pazarda ihracat yükseldi.

Türk maden sektörü, yılın ilk yarı döneminde 1.85 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Hammadde ve enerji kaynağı olması dolayısıyla tüm sektörler üzerinden ihracata sağladığı katkı 40 milyar dolar olan sektör, İspanya’da yüzde 16, Bulgaristan’da yüzde 42, İsrail’de yüzde 9 ve Suudi Arabistan’da yüzde 7 büyüdü. TİM Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, sektörün ilk yarıyıl verilerini açıkladı. Buna göre, ilk yarıda maden ihracatı 1.85 milyar dolar olarak gerçekleşirken, bu rakamın içinde blok doğal taş ihracatı 260.8 milyon dolar, işlenmiş doğal taş ihracatı 469.3 milyon dolar olarak yer aldı.

40 MİLYAR DOLAR KATKI

Maden ihracatının 392.1 milyon doları endüstriyel mineraller, 579.7 milyon doları metalik cevherler, 68.1 milyon doları ise ferro alyajlar ihracatı olarak gerçekleştirildi. Dinçer, “Tüm ihraç ürünlerinin hammaddesi olması sebebiyle Türkiye ekonomisine 40 milyar dolarlık katkı sağlayan sektörümüzün ihracatı 2019 yılında 4.3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Maden ürünlerinden üretilen bor ve trona soda külü ihracatı da bu rakama eklendiğinde toplam 6 milyar dolarlık bir işlem hacmi ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.

HAZİRANDA TOPARLANMA

Aydın Dinçer, şunları söyledi: “Kovid-19 salgını nedeniyle özellikle sert karantina koşulları bütün sektörleri olduğu gibi bizleri de etkiledi; ama haziran ayıyla birlikte daralmalarda hızla geri çekilmeler gözlemledik. Hatta en çok ihracat yaptığımız ilk 10 arasında bulunan İspanya’da geçen yılın aynı dönemine yüzde 16.61, Bulgaristan’da yüzde 42.67, İsrail’de yüzde 9.13, Suudi Arabistan’da ise yüzde 7.17 oranında artış yaşadık.”  

SALGIN YENİ FIRSATLAR DOĞURABİLİR

“Kovid-19 salgınıyla bütün dünya tedarikte tek ülke hakimiyetinin yol açtığı problemleri gördü ve yeni bir politik duruş geliştirdi” diyen Aydın Dinçer, şöyle konuştu: “Bu bizler için yeni fırsatlar doğurabilir. Şöyle ki; dünyada üretimi yapılan 90 maden türünün 80’ine sahip olduğumuz gibi, 650 renk ve desende mermerimiz, 150 farklı çeşitte de doğal taşımız mevcut. Buna karşın Türkiye’nin Gayri Safi Milli Hasılası’nda madencilik sektörünün payı yüzde 1.3. Doğrudan 150 bin, dolaylı olarak da toplam 2 milyon insanı istihdam eden sektör, işsizliğe de çare olabilir.” 

SANAL TİCARET HEYETLERİNE DEVAM EDİLİYOR

Dijital kanalları aktif bir şekilde kullandıklarını da anlatan Dinçer, “Pandemi öncesi ülke ziyaretleri şeklinde gerçekleştirdiğimiz ticaret heyetlerini sanala taşıdık. Hindistan, blok mermer-travertende en çok ihracat yaptığımız ikinci ülke. Oraya bir sanal ticaret heyetimiz olacak. Körfez Ülkeleri; Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Kuveyt de doğal taşta önde gelen pazarlarımızdan. Bu ülkelere de sanal ticaret heyetimiz olacak. Fas, Tunus, Özbekistan yine sanal ticaret heyeti düzenleyeceğimiz ülkeler arasında yer alıyor. Ağustos-eylül aylarında bu ülkelere sanal ticaret heyetlerimizi gerçekleştireceğiz” değerlendirmesini yaptı.