Maden ihracatında artış için ‘Kanada modeli'

Maden ihracatının 40 milyar dolara çıkarılabileceğini belirten KROMDER Başkan Yardımcısı Mustafa Selçuk Çevik, bunun için ‘Kanada borsası modeli'ni önerdi.

GÜLTEN UĞURLU

Türkiye Krom Üreticileri Derneği (KROMDER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Selçuk Çevik, Türkiye'de geçen yıl 5.7 milyar dolarlık ihracat yapan madencilik sektörünün maden zenginliğine rağmen rakip ülkelerin gerisinde kaldığını ifade etti.

GİRİŞİM BORSASI

Finansmana erişimin kolaylaştırılmasıyla ihracatın yıllık 40 milyar dolara ulaşabileceğini belirten Çevik, "Türkiye'de madencilik sektörü Gayrisafi Milli Hasıla (GSMH)'dan yüzde 1.3 pay alıyor. Madenciliği gelişmiş ülkelerde ise bu pay, ortalama yüzde 7 seviyelerinde. Eğer bu seviyeye ulaşırsak ihracatımız 40 milyar dolara çıkabilir. Ancak, bu noktada enerjiden finansmana kadar birçok sorunun çözülmesi gerekiyor. Madenciler olarak önerimiz Türkiye'de, Kanada'da da olan borsa modelinin uygulanması" dedi.

Kanada borsası hakkında da bilgi veren Çevik, "Geçtiğimiz 5 yıl boyunca Toronto Stock Exchange (TSX) ve TSX Ventures (TSXV)'ta maden şirketleri; hisse senedi ihraçları, tahvil ihracı ya da diğer finansal araçları kullanarak 44 milyar dolarlık fon elde etti. Türkiye'de borsada işlem gören toplam şirket sayısı da 655 civarında. Madencilik endeksindeki şirket sayısı ise sadece 5. Eğer Kanada'da olduğu gibi bir model yaratılırsa hem finansmana ulaşım sorunu bir nebze olsun çözülür hem de sektörün daha sıkı denetlenmesi sağlanır. Bu kapsamda birçok şartı sağlayan ancak, büyüklük bakımından halka arz olamayan madencilik şirketleri için 'girişim borsası' oluşturulabilir" diye konuştu.

Çevik, madencilik sektöründe faaliyet gösteren birçok firmanın halka arz için çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

Dünyadaki 90 maden tipinden 70'i Türkiye'de bulunuyor.