Maden ihracatı rekor kırdı, en çok Çin aldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, maden ihracatının geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 40 arttığını belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Geçen yıl Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarak 5 milyar 930 milyon dolarlık maden ihracatı yapıldı" dedi. Dönmez, 2021 Maden İhracatı Değerlendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "20 yılda 10 kattan fazla bir artış yakaladık" ifadelerini kullandı.

KATKISI 6 KAT ARTTI

2021'de altında 7.6 milyar dolarlık ihracat, 5.6 milyar dolarlık ithalat yapıldığını vurgulayan Bakan Dönmez, 2009 yılında 11 milyar lira olan madencilik sektörünün gayrisafi yurt içi hasılaya katkısının 2020 yılında yaklaşık 6 kat artarak 59.2 milyar lira seviyesine yükseldiğine dikkati çekti. Bakan Dönmez, geçen yıl, maden ihracatında ilk 10 içerisinde Çin, ABD, İspanya, Bulgaristan, Belçika, İtalya, Hindistan, İsveç, Almanya, Fransa'nın olduğunu, bu yıl Endonezya, Özbekistan, Hong Kong, Arnavutluk ve Sırbistan'ın da listeye eklendiğini bildirdi. En yoğun ihracatın yapıldığı ülkeler arasında yüzde 28 ile Çin'in ilk sırada geldiğini belirten Dönmez, Çin'i yüzde 9.7 ile ABD, yüzde 5 ile İspanya ve yüzde 4 ile Bulgaristan ve Belçika'nın izlediğini kaydetti.

Bakan Dönmez (sağda), 2021 Maden İhracatı Değerlendirme Toplantısı'na katıldı.