Made In Turkey ‘virüssavar' oda ihracatı başlıyor

Pandemi sürecinde sağlıkçıların bulaş riski olmadan korona testi yapabilmesi için özel test kabinleri üretip, hastanelere bağışlayan Nurus, yeni ‘virüssavar' ürünler üretti. Renan Gökyay, “İlk ticari ürünleri Almanya ve Hollanda'ya göndereceğiz” diyor.

ŞENAY BÜYÜKKÖŞDERE

Salgınla mücadele ulusun tamamının katıldığı bir seferberlik ruhuyla devam ederken Ankaralı mobilya firması Nurus, ‘Biz şirket olarak bu seferberliğe nasıl katkı sağlayabiliriz’ diye düşünüyor. Gelişmeleri takip ediyor ve Ar-Ge çalışmaları sonrasında sağlık çalışanıyla teste girenin hiçbir şekilde temas etmediği, hepa filtrelerle donatılmış özel test kabini tasarlayıp, hastanelere bağışlıyor. Sonra bu ürün yeni ürünler doğuruyor. Ortaya basınçlı temiz odalar, havadaki partikülleri yere bastıran asansörler çıkıyor.

Nurus Yönetim Kurulu Üyesi ve Baş tasarımcısı Renan Gökyay’ın verdiği bilgilere göre bir ‘Vefa Projesi’ olarak başlayan koronasavar ürünlerin şimdi ticarileşmesi söz konusu. Hem Türk şirketlerden hem de yurtdışından talepler olduğunu söyleyen Gökyay, “Bu ürünler yerli ve milli üretim olarak global pazarda boy gösterecek. Türkiye Kovid 19’la mücadelede öne çıkan bir ülke oldu. Biz de bu başarıyı sürdüreceğiz” diye konuştu.

Nereden aklınıza geldi test kabini yapmak?

Bizim ‘Calma’ diye pandemiden önce çıkardığımız bir ürünümüz var. Bu da kontrollü izolasyon sağlayan bir ürün. Ancak biz bunu yaparken hava değil, ses izolasyonuna odaklanmıştık. Bende ise test kabini Işığı şöyle çaktı. 11 Mart’ta bir video seyrettim. Kore’de hastanelerin girişine yan yana telefon kabinleri yerleştirilmiş. Dışarıya da filtreler koyulmuş. Test yapıyorlar. Baktım , biz bunu geliştirip, bizim hastanelere bağışlayabiliriz’ dedim.

Özelliği nedir bu kabinlerin?

Bizim yaptığımız kabinlerde hasta hapşırsa da hiçbir şey olmuyor. Çünkü hapşırdığı hava hepa filtrelerden geçirilip dışarıya veriliyor. Virüsü filtrelerde tutabiliyoruz. Bunlar ameliyathane filtrelerinden daha yüksek basınçlı filtreler. Bu filtreyi bizim için ameliyathane filtresi üreten Mikropor diye bir Türk firması üretiyor.

Satışa sundunuz mu bu ürünü?

Hayır sunmadık. Tıbbi cihazdan para kazanan bir marka değiliz. Biz paramızı mobilya satarak kazanıyoruz. Ama AR-GE’miz ileri düzeyde ve başka işlerde yapıyoruz. 38 kişilik bir AR-GE ekibimiz var. Ve burada çok çılgın şeyler yapabiliyoruz. Mesela Hürjet burada yapıldı. Bu kabinleri de başından beri bağışlamak için yaptık. Ankara İl Sağlık Müdürlüğü kontrolünde Türkiye’deki hastanelere 11 kabin bağışladık. Çok fazla sağlıkçının Covid 19 olmasını engelledik. Daha sonra Kuveyt bu kabinlere ihtiyacı olduğunu iletti. Onlara da 4 adet kabin hediye ettik. Göndermek için bürokratik sürecin tamamlanmasını bekliyoruz.

Peki bu ürünü şirketler için ticarileştirmeyi düşünmüyor musunuz?

Talepler var, muhtemelen kış sezonu için ticarileştireceğiz. Ürünümüz şu anda başka ürünler doğuruyor. Hazırlıklarımızı eylüle göre yapıyoruz.  

Türk Hava Yolları’nın ekonomi sınıfındaki koltuklarının dizaynını ve üretimini biz yapıyoruz. Türkiye’nin ilk akustik çınlama odasını da yine biz hayata geçirdik.   

ASANSÖRDE ‘VİRÜS KORKUSUNU’ ÇÖZDÜK 

Kabinden doğan yeni ürünler neler?

3 çeşit cihazımız olacak. Test kabinlerimizin yanı sıra farklı ebatlarda, negatif basınçlandırılmış izolasyon odaları yapıyoruz. Bunu yapıyoruz. Kişinin dışarıdan gözükmeyeceği, dolayısıyla kişilik haklarının korunacağı ve dışarıdan giden havanın ulpa filtrelerle filtrelendiği, odanın içindeki havanın da dışarı atılırken filtrediği odalardan söz ediyorum. Üçüncü ürünümüz ise asansörlerde virüs bulaşmasını engelleyecek bir sistem. Hava akışlarıyla ilgili çok çalıştık. Ve ‘Laminer Akış’la havadaki partiküllerin yukarıdan aşağıya bastırıldığı üniteler tasarladık. Kişi konuşurken ağzından çıkan partikülleri alıyor ve aşağı basıyor. 

İZOLASYON ODASINA ŞİRKETLERDEN TALEP VAR

Uçağa binmeden de test yapılıyor, size havalimanlarından talep geldi mi?

Uçak yolculuklarında olası bir virüs vakası durumunda karantina ortamı son derece büyük önem taşıyor. Yolcular, yakınlarıyla seyahat ettiği için belki de yanında gelenlerle karantinada gözlemlenmesi gerekebilir. Olası bir ikinci dalgada ve Uluslararası Sivil Havacılık’ın onay vermesi durumunda bu ürüne 56 ülke havaalanlarından talep geleceğini düşünüyoruz. Bu ürün sadece havalimanları için değil, kalabalık çalışanı olan şirketler için de yine çok ideal.

ALMANYA’DAKİ YAŞLI EVLERİ DE İSTİYOR

Şu anda İçişleri Bakanlığı ile gezici test kabini üretimi noktasında görüşüyoruz.

Yurtdışından Hollanda ve Almanya’dan bazı şirketlerden steril oda ürünümüzle ilgili talep var. Görüşme odası ürünümüz için Almanya’daki yaşlı evlerinden sipariş aldık. Süreç, planladığız gibi ilerlerse 1 ay içinde göndeririz.