‘Lynch’ çetesinin borsa operasyonu

Türkiye artık daha istikrarlı bir yönetime kavuşurken malum çevreler harekete geçti. ABD merkezli Merrill Lynch aracılığıyla Borsa İstanbul’da 2 günde 1.2 milyarlık satış gerçekleştirildi.

24 Haziran seçimlerinde sandıktan istikrar çıkması ve yeni sisteme geçilmesiyle Türkiye 2023 hedeflerine koşar adım ilerlemeye başladı. Halihazırda dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden birisi olan ve ihracatı ve turizm rakamlarıyla her ay yeni bir rekor kıran Türkiye’nin yeni sisteme geçilmesiyle daha yüksek bir performans göstermesi bekleniyor. Bu durum Türkiye’nin yoluna taş koymaya çalışan malum çevrelerin harekete geçmesine yol açtı. Yeni kabinenin açıklanmasının hemen ardından önce yabancı basın algı operasyonlarına başladı. Uluslararası faiz lobisinin sözcülüğünü üstlenen Financial Times, Bloomberg ve New York Times gibi mecraların hedefinde yeni Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak vardı. 

ÇELİŞKİLİ İFADELER YER ALDI 

İngiliz Financial Times yeni hükümetle ilgili “Erdoğan ekonomiyi aile meselesi yaptı” başlıklı bir makale yayımladı. Haberde çelişkili bir biçimde yatırımcıların hem Albayrak’ı tanımadığı hem de kendilerini fazlasıyla kaygılandırdığı iddia edildi. ABD merkezli Bloomberg’de ise eski bir bankacı olan Marcus Ashworth Türkiye’yle ilgili bir değerlendirme kaleme aldı. Ashworth Başkan Erdoğan’ın seçilmesiyle Türkiye’ye artık yatırım yapılmayacağını ve doların da yakında 5 liraya yükseleceğini iddia etti.

BİLGİYE DAYALI DEĞİL 

Türkiye’nin son 16 yıldır zaten Başkan Erdoğan liderliğindeki hükümetler tarafından yönetildiğini unutmuşa benzeyen Ashworth spekülatif biçimde  yakında Türkiye’nin kredi notunun da düşürüleceği iddiasında bulundu Ancak bu iddiasını neye dayandırdığını açıklamadı. New York Times ise devletin kasasından para çıkmadan gerçekleştirilen mega projelerin hükümeti büyük borca soktuğunu iddia etti. 

Gelişen ülkeler etkilendi

Türkiye’ye saldırılar devam ederken dünyada Çin-ABD arasında giderek kızışan ‘ticaret savaşı’ gelişmekte olan ülke varlıklarını olumsuz etkiledi. Çin Yuanı öncülüğünde dolar karşısında sert düşüşler yaşandı. Dolar/TL de bu gelişmelerin etkisiyle 4.84’ün üzerine tırmandı.

Anlaşmış gibi satışa geçtiler 

Türkiye'ye yönelik finansal saldırıların son ayağına ise önceki gün ve dün borsada şahit olduk. Yabancı kurumlar borsada organize bir şekilde satışa başladı. BIST 100 endeksi önceki gün yüzde 3.0 değer kaybederken işlem hacmi de 11.6 milyar lira ile tarihteki en yüksek seviyesine çıktı. Önceki günkü borsadaki işlemlerde ABD merkezli Merrill Lynch 763.69 milyon TL ile net satışta ilk sırada yer aldı.

Temelsiz dedikodu ve anlamsız açıklamalar 

Kredi derecelendirme kuruluşları da boş durmadı. S&P, Türkiye’deki gelişmeleri yakından izlediğini açıkladı. İşi zaten gelişmeleri takip etmek olan kuruluş bu açıklamayla yatırımcıları tedirgin etmeyi hedefledi. Bunun yanında kabinenin açıklanmasının ardından Fitch’in de Türkiye’nin kredi notunu düşüreceğine dair dedikodular yayıldı.

Diğerleri de peşine takıldı

Dün de borsadaki işlemlerde aracı kurumlar arasında Merrill Lynch Yine 472.15 milyon TL ile net satışta ilk sırada yer aldı. İki günde 1 milyar 236 milyon liralık net satış yapan Merrill Lynch’i dün 104.01 milyon lirayla HSBC ve 80.10 milyon lirayla Citi takip etti. Bankalarda yoğunlaşan Bu satışlarla BIST 100, günü yüzde 5.18 düşüşle tamamladı.