Lüks sınıfta rekabet kızışıyor

Premium sınıfta atağa geçen Lexus, yeni SUV'u RX'i üç hibrit motor seçeneğiyle satışa sundu. Lüks marka bu yıl 450 bin, 2023 yılındaysa bin adetle satışlarını ikiye katlamayı planlıyor. Marka, yolda kalan araca helikopterle servis yollama, 24 saat marka danışmanı gibi kişiye özel hizmetlerle fark yaratıyor.

Sümer Demirciler

PREMIUM SUV sınıfında kendine özel bir yer açmayı planlayan Lexus, hedeflerini de büyüttü. 1998 yılında dünyanın ilk lüks SUV modeli olarak tanıtılan RX'in beşinci neslini Türkiye pazarına sunan marka, ülkemiz pazarında büyümesini sürdürmeyi planlıyor. Lexus Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO Ali Haydar Bozkurt, "Geçtiğimiz yıl premium segment yüzde 13 büyürken; biz Lexus olarak otomotiv sektörünün tamamında yaşanan tedarik sorunlarına karşın, satışlarımızı yüzde 47 artırarak büyümeyi sürdürdük" dedi.

2024'TE SATIŞ REKORU

Markanın model yelpazesinin genişleyeceğini belirten Bozkurt, "Premium segmentte büyük önem arz eden RX modelinin bizi heyecanlandıran bir başka yanı ise, markamızın bu yılki model atağının devamını temsil etmesi olacak. Şimdi satışa sunduğumuz RX SUV modelinin yanı sıra ikisi elektrikli olmak üzere üç modelin daha lansmanını gerçekleştireceğiz. Haziran-temmuz aylarında UX EV ile RZ tam elektrikli SUV modellerini; sonbahar aylarında ise sınıfında bir ilk olacak LM VIP minivan modelini sunmak üzere hazırlıklar yapıyoruz. Yeni gelecek modellerle birlikte daha önce yer almadığımız segmentlerdeki boşlukları doldurarak premium segmentteki penetrasyonumuzu artıracağız. Sözünü ettiğimiz atak planı çerçevesinde bu yıl için 450 adet, önümüzdeki yıl için en az 1000 adet ile hedeflerimizi ikiye katlamayı planlıyoruz. Sonraki yıllar ise daha güçlü ve geniş ürün gamıyla bu rakam adım adım daha da yukarılara çıkacak. 2023, bolca Lexus konuşacağımız bir yıl olacak" diye konuştu.

Yeni RX SUV modelinin 2023 yılı satış adetlerinden de söz eden Bozkurt, "Yeni RX ile ilgili bu yılki hedefimizi, bulunurluk çerçevesinde 335 adet olarak belirledik. Bu aracın potansiyelinin çok daha fazla olduğunu biliyoruz ve ön taleplerdeki yoğunluk da bunu gösteriyor.

SABİT FİYAT GARANTİSİ

Bununla birlikte tüm sektörü etkileyen tedarik sorunlarıyla yaşanan endişeleri azaltmak adına, ilk 170 adet için fiyat sabitleme garantisi vereceğiz. RX'i satın almak için sözleşme imzalayan müşterilerimiz, henüz tedarik aşamasında olan araca gelebilecek olan hiçbir zamdan etkilenmeyecek. Bunun, otomotiv sektörünün birden fazla bilinmezle mücadele ettiği bir dönemde diğer Lexus hizmetlerimiz gibi müşterilerimizin hayatını kolaylaştıracağını düşünüyoruz" dedi. Yeni Lexus RX, E SUV premium segmentinde tüm müşteri beklentilerine hitap edecek şekilde tam hibrit RX 350h (250 beygir), plug-in hibrit RX 450h+ (309 beygir) ve performans hibriti RX 500h ( 371 beygir) modellerinden oluşan üç farklı seçenekle sunuluyor. Yüksek bir donanım seviyesi bulunan otomobillerin fiyatı 3.99 milyon TL'den başlayıp, 4.66 milyon TL'ye kadar yükseliyor.

26 YERLİ DİZİDE OYNADI

Bayi sayısını da artıran marka, yolda kalan araca helikopterle servis yollama, yılda bir kez ücretsiz TIR ile istenilen bölgeye aracı ulaştırma, 7/24 marka danışmanı gibi kişiye özel hizmetlerle fark yaratmayı planlıyor. Lexus'un pazarlama ve iletişim çalışmalarında yerli dizilerle yaptığı araç sponsorlukları da özel bir yer tutuyor. Yaklaşık 26 yerli diziyle işbirliği yapan markanın tanınırlığı da hızla artıyor.

300 İSTEDİ, 4 TANE ALABİLDİ

Global sorunların da etkisiyle otomobil dünyasında tedarik sıkıntısı devam ediyor. Sınıflarına göre değişmekle birlikte yeni bir araç satın almak isteyen tüketiciler ortalama 3 aylık bekleme süreleriyle karşılaşıyor. Bu süre premium markalarda 6 aya kadar yükseliyor. Yeni sunulan araçlarda da aynı sıkıntı yaşanıp modeller daha gelmeden satılıyor. Lexus'un gelecek yeni modellerinden NX için de benzer bir durum olduğunu belirten Ali Haydar Bozkurt, "Araçtan Türkiye'ye getirmek için 300 adetlik talebimiz oldu, ancak sadece 4 adetlik bir kota alabildik. Neredeyse her modelimizde benzer bir durum yaşanıyor" diye konuştu.