Londra'dan piyasalara ikinci tur operasyonu

İngiliz ekonomist Timothy Ash, ikinci tur öncesi Londra'dan taktik verdi. Ash Kılıçdaroğlu'nun yeniden seçilmesi için “Borsa İstanbul'daki hisselerinizi satın, halk ekonominin kötüye gittiği hissine kapılsın” çağrısı yaptı.

Akşam

Merkezi Londra'da bulunan Bluebay Varlık Yönetimi Şirketi'nin gelişen piyasalardan sorumlu stratejisti Timothy Ash, ikinci tur seçimleri ekonomi üzerinden manipüle etmek için skandal bir çağrı yaptı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçimler öncesi Londra'da bir araya geldiği isimlerden olan İngiliz ekonomist Timothy Ash, Londra merkezli yatırımcılara "Kemal Kılıçdaroğlu için şu an en iyi şans, ikinci seçimden önce borsada satış yapılması" diye seslendi.

HEDEF EKONOMİK KRİZ

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu öncesi Londralı yatırımcılardan Borsa İstanbul'daki hisselerini satmaları çağrısında bulunan Ash, Erdoğan'ı destekleyen seçmenlerin büyük ekonomik riskler konusunda pişmanlık duymasının sağlanabileceğini savundu.

30 AYRI PAYLAŞIM

Kılıçdaroğlu'nun 'kazanması' için skandal öneride bulunan Ash seçim yapıldığı 14 Mayıs'tan bu yana ise 30'a yakın twit atarak paylaşımlarda bulundu. Londra'daki finans çevreleri tarafından takip edilen bir isim olan Ash dün ise "Erdoğan ikinci turda kazanırsa Ortodoks olmayan ekonomi politikalarına devam eder mi?" diye sordu. Ash bir başka paylaşımında ise "Dün (15 Mayıs) gece bir grup çoğu seküler Türk piyasa aktörüyle akşam yemeği yedim. İyimserlikleri geri gelmişti. Erdoğan'ın hâlâ para politikasında 180 derece dönüp Mehmet Şimşek'i göreve getirebileceğini, büyük bir sermaye kaçışı yaşanmayabileceğini söylediler" ifadelerini kullandı.

AÇIKÇA DESTEK VERDİ

İngiliz ekonomist Ash daha önce de muhalefet kazanırsa Batılı sermayenin Türkiye'ye akacağını öne sürerek Kemal Kılıçdaroğlu'na açık destek vermişti. Ash "Yabancı yatırımcılar muhalefetin ekonomik ekibini iyi tanıyor ve saygı duyuyor. Eğer muhalefet kazanırsa bu dönem Batı'yla ikinci bir balayı dönemi olur. Batılı yabancı büyük bir sermayenin Türkiye'ye akacağını göreceğiz. Muhalefet bu yatırımcı rüzgarını arkasına alacak. Mali kurallarda Ortodoks politikalara dönmek oldukça önemli" demişti.

ANKETLERLE MANİPÜLASYON

İngiliz ekonomist Timothy Ash sosyal medya hesabından sürekli anketler de yapıyor. Ash seçimden 1 gün önce 13 Mayıs'ta bir anket paylaşarak 'Erdoğan gidiyor' diyenlerin oranının yüzde 76.4 olduğunu söylemişti. Ash seçimin hemen ardından ise "Sev ya da nefret et, ama bu adamın ulusun ruh haliyle olağansütü bir bağı var. Anketleri alt süt edişi inanılmaz" ifadelerini kullandı. Ash ikinci paylaşımında ise Kılıçdaroğlu'nun en iyişansı ilk turda kazanmaktı. Şu anda momentum Erdoğan tarafına geçti. Muhalefet Kılıçdaroğlu'nun en iyi aday olup olmadığını sorgulamaya başladı" dedi. Anketlerine devam eden Timothy Ash dün ise yeni bir anket başlattı. Ash bu kez "Kılıçdaroğlu'nun kazanma şansı var mı?" diye sordu.

İŞ DÜNYASI: DEMOKRATİK BİR OLGUNLUK YAŞANDI

İş dünyasının seçim sonuçları ile ilgili değerlendirmeleri devam ediyor. İstanbul Ticaret Borsası Başkanı (İSTİB) Ali Kopuz, "Türk milleti, demokratik olgunluğunu yine göstermiş ve gergin bir ortamda girilen seçimleri huzur ve güven içinde tamamlamıştır" dedi. Kopuz "Bu seçim sonuçları, Türk milletinin iktidara ve Cumhurbaşkanımız Erdoğan'a güvendiğinin açık bir göstergesidir. Türk milleti, son yıllarda yaşanan pandemi, savaşlar, ekonomik sorunlar ve depremlerle sarsılan Türkiye'nin sorunlarını yine Sayın Cumhurbaşkanımızın çözeceğine inandığını göstermiştir. Türkiye için gerçek bir talihsizlik olduğunu düşündüğüm muhalefet cephesi ise yaşanan sorunlarla baş etmek için çabalayan hükumete karşı milletin teveccüh göstereceği bir alternatif olamadığını bir kez daha kanıtlamıştır" diye konuştu..

HUZURLA GEÇİRDİK

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç ise "Milletimizin iradesiyle şekillenen yeni Meclis'in ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Seçimin demokrasiye yaraşır, barışçıl ve güvenli koşullarda, huzurla gerçekleşmesi en büyük sevincimiz oldu. Millet iradesi, Meclis'te hiçbir partiye yeterli çoğunluk vermedi. Bunun bir sorun olacağını düşünmüyorum. Çünkü demokrasi, uzlaşma rejimidir. Bu seçimlerde de ittifaklar suretiyle uzlaşma kültürü açısından çok önemli kazanımlar elde edilecektir. Bu Meclis'in uzlaşma içinde başarılı işler yapacağına inancım tamdır" dedi.

LONDRA'DAKİ GÖRÜŞMEMDE ANLADIM, KILIÇDAROĞLU ERDOĞAN'IN DENGİ DEĞİL

Geçtiğimiz günlerde Kılıçdaroğlu'nun kazanması durumunda "Türkiye, Batı cephesine yeniden kollarını açacak" diyen İngiliz ekonomist Ash, seçim sonrası aldığı gerçeği şu sözlerle paylaştı: "Kılıçdaroğlu ile birkaç ay önce Londra'da diğer yatırımcılarla görüştüm. Sorulara verdiği cevapların zayıf ve şaşırtıcı olduğunu düşündüm. O zaman bu adamın Erdoğan'ın dengi olmadığını düşünmüştüm. Bu endişelerim bir şekilde gerçekleşti." Ash "Muhalefet Kemal Kılıçdaroğlu'nun kırılganlıklarını başından beri biliyordu ve Akşener gemiden atlamaya çalıştı" ifadelerini kullandı.

BORSA ARTIYA DÖNDÜ

İngiliz ekonomist Timothy Ash'ın "Hisselerinizi satın çağrısı yaptığı" borsa günü yüzde 2.2 düşüşle başladı. Ancak daha sonra toplarlanan Borsa İstanbul artıya geçerek yüzde 2 değer kazandı. Analistler dünya borsalarında ise ABD'deki borç limiti krizi ve para politikasına ilişkin belirsizliklerle temkinli bir seyir izlendiğini ifade etti.

YELLEN: HAZİRANDA PARAMIZ TÜKENECEK

ABD, borç limiti krizi nedeniyle kritik günler yaşıyor. Borç limitine ilişkin Kongre'deki görüşmeler öncesi açıklama yapan ABD Hazine Bakanı Janet Yellen "Haziran başında paramız tükenecek. Faturalarımızı ödeyemeyeceğiz. ABD borçlarını ödeyemeyebilir. ABD tarihinde vadesi gelen ödemeleri yapamadığımız ilk sefer olacak. Bu durum ekonomik kaosa yol açabilir" dedi. Yellen ay başında yaptığı açıklamada da Kongre'nin borçlanma limitini yükseltmemesi ya da askıya almaması halinde ülkenin nakit sıkıntısı yapayabileceği uyarısında bulunmuştu. Borçlanma limitine ulaşılması, federal devletin daha fazla borç para alamaması anlamına geliyor. ABD'de mevcut borçlanma limiti, 31.4 trilyon dolar.