Londra'da bir ‘Hafız'

1.5 asırlık bir geçmişe sahip Türk markası ‘Hafız Mustafa 1864', 17'nci şubesini Londra'nın dünyaca ünlü alışveriş merkezi Harrods'ın karşısında açıyor.

AYDIN TÜRKMEN

Temeli 1864 yılında İstanbul Bahçekapı'da atılan 'Hafız Mustafa', Dubai ile başlayan yurtdışına açılma hikayesini İngiltere'ye taşıyor. Firma, eylül ayı içinde Londra'nın en prestijli caddelerinden Knightsbridge'deki ünlü alışveriş merkezi Harrods'un tam karşısında 1000 metrekare büyüklüğünde bir tatlı mağazası açacak.

İLK HEDEF 45 ŞUBE

Yönetim Kurulu Üyesi Eren Ongurlar, 2025 sonuna kadar toplam 17 olan mağaza sayılarını 45'e çıkarmayı planladıklarını belirterek Londra'daki şubeyle ilgili şu detayları verdi: "Türk kültürünü yansıtan bir özenle dizayn ettik ve Londra'nın göbeğine 'Hafız Mustafa' ismini yazdık. Üretimimizi de şehrin kuzeyinde açtığımız imalathanede yapacağız."

İngiltere'de ünlü Harrods mağazası ile komşu olacak "Hafız Mustafa" mağazası 3 ayrı dükkanın birleştirilmesi ile son halini aldı. Kırmızı ve Türk motifleri ağırlıklı dizayn edilen mağazada VIP salonlar da olacak.

HEPSİ İNGİLİZCE ÖĞRENDİ

Çalışanlarının tamamını Türkiye'den götüreceklerini belirten Ongurlar, "İngiliz yetkililerden 100 kişilik bir kontenjan aldık. Aralarında 55-60 yaşında baklava ustalarımızın da olduğu çalışanlarımıza fabrikada açtığımız İngilizce kursunda eğitim verdik. 1.5 yıllık eğitimin sonunda okuma, yazma, dinleme ve konuşma testlerini başarıyla geçerek sertifikalarını aldılar. İlk etapta 40 kişiyle açılışı yapacağız, onlar için orada evler kiraladık" diye konuştu.

İSPANYOL YAZAR KİTAPLAŞTIRDI

Hafız Mustafa'nın hikayesi, İspanyolca 'Los Secretos de Hafiz Mustafa' (Hafız Mustafa'nın Sırları) adıyla kitaplaştırıldı.

Eren Ongurlar, çocuk kitapları yazarı Francisco Leal Quevedo'nun kaleme aldığı kitabın ilginç hikayesini şöyle anlattı: "Babamla Sirkeci şubede otururken bir kargo geldi. İçinde kitap var, üzerinde Hafız Mustafa yazıyor ama İspanyolca... Bir de mektup konulmuş. Sonra araştırdık nedir neyin nesidir diye... Yazarı İstanbul'a gelip 1 ay kalıyor. Her gün de bizim mağazaya gelmiş, garsonlarla, ustalarla konuşmuş. Sonra da kitap haline getirmiş. Gönderilen kargoyla haberimiz oldu. Kitap şu an internette de satılıyor ve bazı kolejlerde proje olarak okutuluyor. Biz de şimdi kitabı Türkçe'ye çevirtiyoruz."

TATLI USTASINA OKUL

İstanbul'da 45 bin metrekarelik büyük bir üretim tesisini tamamlamak üzere olduklarını belirten Eren Ongurlar, "Kendimizi sadece ürün pazarlayan bir marka değil, geleneksel Türk tatlarını dünyaya tanıtan bir kültür elçisi olarak görüyoruz. Bu vizyonla büyüyeceğiz. Tatlı ustaları yetiştirmek için bir tatlıcılık ve pastacılık okulu açma projemiz var. MEB ile protokol imzalayacağız" dedi.