Lisans ve ön lisansı kapsıyor! Mezunların iş bulma süresi kısalıyor

TÜİK, en fazla istihdam alanı açan ve kazandıran bölümler ile üniversite mezunlarının iş bulma süresini listeledi. Lisans mezunlarında ortalama ilk iş bulma süresi 14.4 aya inerken, kazancın en yüksek olduğu bölüm ise pilotaj oldu. Lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranı ise % 75.6'ya çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 'Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri, 2023' haber bültenini yayımladı. Buna göre, Türkiye'de lisans (4 yıllık) mezunlarının kayıtlı istihdam oranı 2022'de yüzde 75.1 iken, 2023'te yüzde 75.6 olarak gerçekleşti. Lisans mezunlarında ortalama iş bulma süresi ise 2022'de 15 ay iken, 2023'te 14.4 ay oldu.

YÜKSEK İSTİHDAM BÖLÜMLERİ

Lisans seviyesinde en yüksek kayıtlı istihdama sahip bölümler sırasıyla özel eğitim öğretmenliği (yüzde 96.2), tıp (yüzde 95.3), dil ve konuşma terapisi (yüzde 93.9), elektrik öğretmenliği (yüzde 93.2) ve ebelik (yüzde 92.4) oldu. Lisans seviyesinde kayıtlı istihdam oranının en yüksek olduğu ilk 5 alan da sağlık ve refah (yüzde 87.4), mühendislik, imalat ve inşaat (yüzde 83.7), eğitim (yüzde 79.8), bilişim ve iletişim teknolojileri (yüzde 79.6) ile iş, yönetim ve hukuk (yüzde 74.8) olarak belirlendi.

EN HIZLI İŞ BULANLAR

Lisans mezunlarının mezuniyetleri sonrası ilk iş bulma süre ortalamasının en kısa olduğu bölümler, dil ve konuşma terapisi (2.3 ay), tıp (4.2 ay), özel eğitim öğretmenliği (4.2 ay), eczacılık (5.5 ay) ile ebelik (7.3 ay) oldu. Lisans mezunları için ilk iş bulma süresinin en kısa olduğu ilk 5 eğitim ve öğretim alanı da sağlık ve refah (8.7 ay), mühendislik, imalat ve inşaat (11.6 ay), bilişim ve iletişim teknolojileri (11.9 ay), eğitim (12.1 ay) ile hizmetler (13.5 ay) olarak gerçekleşti.

EN ÇOK PİLOTLAR KAZANIYOR

Lisans mezunlarının kazanç durumları incelendiğinde, aylık ortalama kazancı en yüksek olan beş bölüm sırasıyla; pilotaj, matematik mühendisliği, uçak mühendisliği, kontrol ve otomasyon mühendisliği, gemi makineleri işletme mühendisliği oldu. Ön lisans mezunlarında da en çok perakende satış, mağaza yönetimi, polis meslek eğitimi ve uçak teknolojisi kazandırıyor.

ÖN LİSANS MEZUNUNDA DA VERİLER OLUMLU

Ön lisans (2 yıllık) mezunlarının ortalama ilk iş bulma süresi 2022'de 16.8 ay iken 2023 yılında 15.9 ay olarak hesaplandı. Ön lisans mezunları için kayıtlı istihdam oranı ise 2022'de yüzde 67.3 iken 2023'te yüzde 67.7 olarak belirlendi.

KAZANCI EN YÜKSEK MESLEKLER

Pilotaj

Matematik mühendisliği

Uçak mühendisliği

Kontrol ve otomasyon mühendisliği

Gemi makineleri işletme mühendisliği

Havacılık ve uzay mühendisliği

Havacılık elektrik ve elektroniği

Uçak bakım ve onarım

Gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisliği

Elektronik ve haberleşme mühendisliği

Elektronik mühendisliği

Deniz ulaştırma işletme mühendisliği

İşletme mühendisliği

Bilgisayar mühendisliği

Petrol ve doğalgaz mühendisliği

Yazılım mühendisliği

Elektrik mühendisliği

Bilişim sistemleri mühendisliği

Bilişim sistemleri ve teknolojileri

Endüstri mühendisliği

Fizik mühendisliği

Ekonomi

Elektronik öğretmenliği

Elektrik-elektronik mühendisliği

Tıp

Aktüerya bilimleri

Makine mühendisliği

Kimya mühendisliği

İmalat mühendisliği

Metalurji ve malzeme mühendisliği

Otomotiv mühendisliği

Mekatronik mühendisliği

Uluslararası finans ve bankacılık

Sermaye piyasası