Kuyumculukta Mısır tehdidi

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın yüksek işçilik maliyeti ve ‘altına kota' nedeniyle 8 fabrikanın üretimini Mısır'a kaydırdığını söyledi.

AKŞAM

GÜLTEN UĞURLU

Türk tekstil sektöründeki pek çok üreticinin fabrikasını Mısır'a kaydırmasının ardından şimdi de kuyumculukta üreticiler yönünü Mısır'a çevirdi. Bugüne kadar 7-8 firmanın üretimini Mısır'a kaydırdığını belirten Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, "Toplam 250 milyon dolarlık yatırım Mısır'a gitti. Sermayeleri de düşünüldüğünde 1 milyar dolar gitmiş oldu. Mısır'da 280 dolar maliyetle işçilik ucuz kalıyor. Bizde bir işçinin maliyeti 1.000 doları buluyor" dedi.

USTALAR GİTTİ

'Altına kota' uygulamasının da Türkiye'nin mücevherdeki gücünün Mısır'a kaymasında etkili olacağını belirten Yakın, "Türkiye'deki üretim kapasitesinin yüzde 30'u Mısır'a giderse, Mısır bir anda dünya mücevher pazarında güçlü oyuncu haline gelir. Çok değerli personelimizi de kaybediyoruz. Ustalarımız Mısır'da 20 bin dolara yakın maaşla Mısırlı personele eğitim veriyor" diye konuştu.

İHRACAT ARTIYA DÖNDÜ

İhracata da değinen Yakın, geçen yıl 1 Ocak-19 Temmuz arasında 3.2 milyar dolar olan ihracatın, bu yılın aynı döneminde artıya döndüğünü ve yüzde 6.69 artışla 3.4 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyledi. Yakın, "Üretim ihracatı bu sene yüzde 38 artışla rekor kırdı. Külçe ihracatı yüzde 67 geri geldi" diye konuştu.

'ALTIN KREDİSİ' TALEP ETTİ

İhracatçının dünyadaki diğer rakipleri gibi hammaddeye kolay ulaşabilmesi gerektiğini belirten Burak Yakın, şunları söyledi: "Merkez Bankası, Eximbank'a altın verebilir. Eximbank da sektörümüze 'altın kredisi' sağlayabilir. Böylece ülkemizde üretilen altını, Merkez Bankası'nda duran altını kullanmış ve altın ithalatımızı azaltmış oluruz. Ayrıca sektörümüzün rekabet gücü de artar."