Kuyumcuda yoğunluk arttı, Anadolu'da çeyrek kıtlığı başladı! Çarşı'da altın günü

Altının onsu ilk kez 2.000 dolarlık psikolojik sınırı aşarken Kapalıçarşı en yoğun günlerinden birini yaşadı. Kuyumcular, “Vatandaş satmaya değil almaya geliyor” derken altında yükselişin süreceğini söylediler.

Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı ilk kez psikolojik sınır olan 2 bin doları aşarak 2 bin 48 dolara ulaştı. Altının gram fiyatı 463 lira ile yeni bir rekor kırarken çeyrek altın ise yüzde 3.9 artışla 779 liraya ulaştı. Altında yaşanan fiyat artışı tarihi Kapalıçarşı’yı da hareketlendirdi. En yoğun günlerinden birini yaşayan Kapalıçarşı’da yapılan alışveriş ise genelde alım ağırlıklı oldu.

ÇEYREK BULMAK ZORLAŞTI

Kuyumcular “Vatandaş satmaya değil almaya geliyor” derken altında yükselişin süreceğini söylediler. Kuyumcu Yiğit Merim “Yıl sonunda altın gramı 500 lirayı bulur” dedi. Altının biraz daha yükseleceğinin altını çizen bir diğer kuyumcu Tunahan Alihanoğlu ise “Vatandaş altın bozmaya değil, almaya geliyor” diye konuştu. Altında oluşan yüksek talep özellikle Anadolu’da çeyrek altın sıkıntısına da yol açtı. Kayseri’de kuyumculuk yapan Mustafa Zağlı “Fırında ekmek nasıl yok satıyorsa, biz de çeyrek altını öyle yok satıyoruz. Ancak toptancıda çeyrek altın bulamıyoruz” dedi.

PANDEMİ UZARSA ARTAR

Mersin’de 50 yıllık kuyumcu olan Ertaç İnanoğlu ise yıl sonu için altının gramına 550 lira, çeyrek altına ise 1.000 lira fiyat biçti. Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman da “Pandemi süreci uzadıkça altın artar” diye konuştu.

GÖZLER BDDK’DA 

LondRa piyasasında önceki gün yaşananlar için gözler Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) çevrildi. Cebinde para olmadan açığa dolar alan bazı yabancı bankalar TL’ye sıkışınca swap piyasasında faiz yüzde 1050’ye çıkmıştı. Swap faizi dün yeniden yüzde 39 seviyesine çekildi ancak bazı bankalar önceki günkü oparasyonda yükümlülüklerini yerine getiremedi. AKŞAM’ın önceki gün ‘TL operasyonu ellerinde patladı’ başlığıyla duyurduğu gelişme bugün yabancı basına da yansıdı. Bloomberg News, bazı yabancı bankalar Türk bankalarına olan yükümlülüklerini takasta yerine getiremediğini duyurdu. BDDK daha mayıs ayında da benzer durum karşısında yükümlülüklerini yerine getiremeyen BNP, UBS ve Citi’ye bir bacağı lira olan döviz işlemlerinde yasak getirmişti.

AYLIK GETİRİDE REKOR GÜMÜŞÜN

Emtia piyasasında temmuz ayında yatırımcısına en fazla yüzde ile 33,1 ile gümüş kazandırdı. Fiyatı bir ayda 18.2 dolardan 24.2 dolara çıkan gümüşün ardından kahve yüzde 17,7 arttı. Söz konusu dönemde çinko yüzde 12, altın yüzde 11 artış kaydetti. Söz konusu dönemde kakao yüzde 9,8, platin yüzde 9,2 buğday yüzde 8, arttı. Dünya buğday üretim tahminlerinin önceki aya göre düşüş göstermesi, fiyatlarda yükselişe neden oldu.

Beyrut'taki patlama sabotaj mı?

Beyrut'ta neler yaşanıyor?

İstanbul Sözleşmesi'nin arka planında ne var?