Kurumlara % 25 vergi çalışana ücret desteği

18 maddelik yeni torba tasarı Meclis'e geldi. Halen yüzde 22 olan Kurumlar Vergisi bu yıl yüzde 25'e çıkarılacak, 2022'de ise yüzde 23'e çekilecek. Yiyecek içecek sektöründe izne ayrılan çalışanlar ise 1.500 lira destek alacak.

Ekonomiye ilişkin yeni düzenlemeler içeren yeni torba kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu. 18 maddelik tasarıda halen yüzde 22 olan Kurumlar Vergisi'nin, 2021 yılı için yüzde 25'e çıkarılması öngörülüyor. Tasarıya göre bu vergi 2022 yılında ise yüzde 23'e çekilecek. Kurumlar Vergisi 2017'de yapılan yasa değişikliği ile 2018-2020 yılları için yüzde 20'den yüzde 22'ye çıkarılmıştı.

1500 LİRA ÖDEME

Kanun teklife göre, yiyecek ve içecek hizmeti sektöründe faaliyet gösteren işyerlerinde çalışanların nisan ve mayıs aylarına ilişkin sosyal güvenlik primleri İşsizlik Fonu'ndan karşılanacak ve yine bu sektörde çalışıp nisan ve mayıs aylarında aylıksız izne ayrılanlara 1500 lira ödeme yapılacak. Ayrıca bu iş kolunda halen nakdi ücret desteği alan kişiler için de günlük destek tutarı 50 liraya çıkarılacak.

TEŞVİK DÜZENLEMESİ

Sosyal Sigortalar Kanunu ve diğer kanunlar uyarınca sağlanan prim teşviki, destek ve indirimlerden yararlanılabileceği halde yararlanılmayan ay ve dönemler için geriye dönük, prim teşviki, destek ve indirimlerden yararlanılamayacak. Yararlanılmış olan prim teşvikleri, destek ve indirimler başka prim teşviki, destek ve indirim ile değiştirilemeyecek. Madde gerekçesinde, geriye dönük teşvik uygulamalarının Hazine'nin fon yükünü artırdığı ifadesi yer aldı.

ÜRETİCİYE 394.5 MİLYON ÖDEME

Çiftçiye toplamda 394.5 milyon lira destek ödemesi dün saat 18.00 itibarıyla hesaplara yatırılmaya başlandı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ödemenin hububat-baklagil-dane mısır, yaş çay fark ödemesi, yem bitkileri desteği, sertifikalı fidan kullanım desteği, sertifikalı tohum kullanım desteğini kapsadığını duyurdu.

ÇİFTÇİ BORCUNA YAPILANDIRMA

Tasarıda öne çıkan bazı başlıklar şöyle:

* Çiftçilerin, Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan ve 31 Aralık 2020 itibarıyla tasfiye olunacak alacaklar hesaplarına aktarılan tarımsal kredilerin borçlarına yeniden yapılandırma imkanı getirilecek.

* Muhafazası tehlikeli veya masraflı olan menkul malların pazarlık usulüyle satışına imkan sağlanacak.

* Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun'da değişiklik yapılarak, menkul ve gayrimenkullerin elektronik ortamda satışına imkan sağlanıyor.

* Düzenlemeyle alkollü içkilerin komisyoncu veya konsinye işletmelere satışında vergilendirilmesi hükme bağlanıyor.

* Zamanaşımı sebebiyle TMSF'ye devredilen, mevduat, katılım fonu ve alacakların, sahipleri tarafından başvurulması halinde iadesini öngören bir düzenleme yapılıyor.

* 10 yıldır hareket olmayan yatırım hesapları Yatırımcı Tazmin Merkezi'ne aktarılacak.