Miray ÇİMEN
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 1 Ocak’ta başlayan ‘ücretli poşet’ uygulaması hakkında A’dan Z’ye tüm soruları yanıtladı. Buna göre, terzi, kuru temizleme, kargo ve akvaryum hayvanlarını taşıma poşetleri ücretsiz verilecek. 31 Mart’tan itibaren ise barkodsuz poşet kullanılmayacak. Bakanlığın yanıt verdiği sorular şu şekilde:
1- Karton, kağıt satana bağlı
Kağıt, karton gibi malzemeden imal edilen poşetlere ücret nasıl uygulanacak?
Bakanlığımız tarafından sadece belirli plastik poşetlerin ücretlendirilmesine yönelik düzenleme ve sınırlama getirilmiş olup plastik poşetler haricinde kalan poşetlerine uygulanacak olan ücretler satış noktalarının kendi kararına bağlı.
2- Ödemede son tarih 30 Nisan
Ocak ayı içinde yapılan satışların bildirimine ilişkin ödemeler ne zaman yapılacak? Ödemeler belirlenen için son tarih nedir?
Bu ay içerisindeki ödemeler için son tarih, bildirim yapılan ayı takip eden ikinci ay olan nisan ayı içerisinde 30 Nisan 2019 tarihi olarak belirlendi.
3- Barkodsuz satılamaz
Barkod uygulaması nasıl gerçekleştirilecek?
Üreticiler plastik poşetleri barkodlu olarak üretmekle yükümlü olacak. 31 Mart'a kadar geçiş süresi tanındı. 1 Ocak-31 Mart arasında barkodsuz satış mümkün olup bu şekilde yapılan poşetlerin satış belgelerinde gösterilmesi ise zorunlu.
4- Çevreci logo şartı geldi
Plastik poşetlerde aranan özellikler neler?
Poşetin en az bir yüzeyinde çevreci slogan ve sıfır atık logosu kullanılacak. Satış noktalarının marka ve logoları poşetin tek yüzeyinin alanının yüzde 20’sini geçemeyecek.
5- Online’a farklı taşıma ekipmanı
Online satışlarda uygulama nasıl yapılacak?
Online satış yapanlar 31 Mart’a kadar alternatif taşıma ekipmanı temin edecek. Bu süre sonrasında kullanıcı veya tüketiciye plastik poşet isteyip istemediği sorulacak. Tüketici tarafından plastik poşet seçeneği tercih edilmesi halinde poşetlerin satışı zorunlu olacak.
6- Kargo paketi de muaf tutuluyor
Kargo poşetleri konusunda uygulama nasıl olacak?
Plastik kargo poşetleri ücretlendirme uygulamasından muaf tutuluyor. Ancak kargo poşeti içerisinde tüketiciye kullanmak üzere plastik alışveriş poşeti sunulması halinde ise bu poşetler ücretlendirmeye tabi olacak.
7- 1 liranın 90 kuruşu devlete
Poşetleri 25 kuruştan fazla satmak mümkün mü?
Bir tavan ücret sınırı yok. Örneğin; poşetin 1 lira olması durumunda zorunlu gider 10, geri kazanım katılım payı 15, elde edilen gelir de 75 kuruş. Bunun 15 kuruşluk geri kazanım katılım payı ve 75 kuruşluk ek gelirle birlikte 90 kuruşu bakanlık hesabına gönderilecek.
8- Gıdada hijyen için ayarlama
Gıda hijyeni için muaf tutulan poşetlerde kriterler neler?
Açıkta satılan ekmek, kuru bakliyat, meyve, sebze, şarküteri ürünleri ve benzeri gibi gıdalara doğrudan temas eden, çift kat kalınlığı 15 mikron ve altında olan poşetler tüketiciye ücretsiz verilebilir.
9- Açık satılan gıdaya istisna
Ücretten muaf tutulan poşetler hangileri?
Açık satılan gıdalar için birincil ambalaj olarak kullanılan poşetler ücrete tabi olmayacak. Tekstil ürünlerinden yapılmış poşetler de ücrete tabi değil. Sucul canlıların su içerisinde taşındığı birincil poşetler ücretlendirmeye tabi olmayacak.
10- Kuru temizleme ve terzide yok
Hizmet noktalarında süreç nasıl işliyor?
Ürün satılmayan terzi, kuru temizleme, lostra, tamirhane, görüntüleme merkezi, laboratuvar gibi yerlerde verilen poşetler ücretlendirme uygulamasına tabi olamayacak.