Küresel şehir liginde İstanbul yükseliyor

İstanbul, küresel ekonomiye liderlik eden şehirleri belirleyen uluslararası endekste 3 basamak yükselerek 25'inci sıraya çıktı. ‘Kültürel deneyim' kriterindeki başarısı, bu yükselişte etkili oldu.

Uluslararası danışmanlık şirketi Kearney tarafından hazırlanan 'Küresel Şehirler Endeksi'nin 2023 verileri açıklandı. Buna göre, küresel ekonomiye liderlik eden şehirleri belirleyen endekste geçen yıl 28'inci sırada yer alan İstanbul, bu yıl 3 basamak yükselerek 25'inci sıraya çıktı. İstanbul'un yükselişinde endeksin kriterlerinden biri olan 'kültürel deneyim' konusunda kısa sürede sağladığı hızlı ilerlemenin önemli katkısı oldu.

KÜLTÜRDE 15'İNCİ

İstanbul Havalimanı'nın açılmasıyla şehrin 'seyahat hub'ı olarak konumlanması ve uluslararası ziyaretçi sayısındaki büyük artış, İstanbul'un 'kültürel deneyim' konusunda 5 yılda 20 basamak birden ilerleyerek 15'inciliğe yükselmesini sağladı. Kearney tarafından yapılan değerlendirmede uluslararası okulların ve kardeş kentlerin çokluğu da İstanbul'un güçlü yönleri arasında değerlendirildi.

Kearney Türkiye Direktörü Onur Okutur, küresel şirketlerin İstanbul'a ilgisinde dikkat çekici artış yaşandığını belirterek, Küresel Şehirler Endeksi'ndeki yükselişin bunun somut göstergesi olduğunu ifade etti. Okutur, İstanbul'un yükselişinin, yabancı sermaye yatırımlarında artış potansiyeline dair güçlü bir işaret olduğunu belirtti. Ayrıca seyahat ve turizm sektörlerinin katkısı da artıyor. Türkiye'nin turizm gelirlerinin GSYİH'ye katkısı son üç yılda yüzde 2.1'den yüzde 5.1'e yükseldi. Bu arada şehirleri küresel ekonomiye açıklık ve entegrasyona göre sıralayan araştırmanın zirvesinde New York, ikinci sırada Londra, üçüncü sırada da Fransa'nın başkenti Paris yer aldı.

İGA'YI BEĞENİ ORANI YÜZDE 89'A ÇIKTI

GfK (Growth from Knowledge) adlı araştırma şirketi tarafından yürütülen çalışmaya göre, İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın, havalimanını kullanan yolcular arasında yaptığı ankette beğeni oranı yüzde 89 ölçüldü. Katılımcılara İstanbul Havalimanı'nı beğenme sebeplerinin de sorulduğu çalışmada, 'büyük ve geniş olması' seçeneğinin en yüksek skorlu beğeni kriteri olarak öne çıktığı vurgulandı. İGA Üst Yönetici (CEO) Vekili Selahattin Bilgen, "Tüm dünyaya hizmet veren bir havalimanı olarak bu beğeni oranını daha da artırmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz" dedi.

TÜRKİYE, EN ÇOK ZİYARET EDİLEN 5'İNCİ ÜLKE

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY (Ernst & Young), tarafından hazırlanan Turizm Sektörü Değerlendirmesi 2023 raporuna göre, Türkiye, toplam 51 milyon ziyaretçi ile 2022 yılında en çok turist ağırlayan 5'inci ülke oldu. 2023 yılının ilk yarısına bu rakam 2022 ilk yarısına göre %21 artarak 22 milyon olarak yansıdı. 2023 ilk yarısında İstanbul ise ziyaretçide son 5 yılın rekorunu kırdı.