Küresel piyasaları bir anda ayılar bastı

Dow Jones, perşembe günü yüzde 4.15 düştü ve mortgage krizinin yaşandığı Ekim 2008’den beri en kötü haftalık performansına imza attı. ABD’de başlayan satışlar dalga dalga dünyaya yayıldı. 

SELİM KARAHAN

Bu hafta küresel borsalar büyük bir satış dalgasına sahne oldu. Haftanın ilk işlem gününde ABD’de Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 4.60 azalarak 24 bin 345 puana geriledi. Pazartesi günü yaşanan 1175.21 puanlık bu düşüş, puan bazında endeksin tarihindeki ilk 4 haneli düşüş oldu. ABD’de başlayan bu sert satış dalgası bütün dünyaya yayıldı. Salı günü Asya borsalarında yüzde 5’e yaklaşan kayıplar yaşanırken, Avrupa borsalarında da yüzde 3’ü bulan gerilemeler yaşandı.

2008’DEN BERİ EN KÖTÜSÜ

Söz konusu düşüşte ABD’de güçlenen iş piyasasının Fed’in bu yıl üçten fazla faiz artırımına gideceğine yönelik beklentileri artırması etkili oldu. Bunun yanında analistler algoritmik işlemlerin de düşüşü hızlandırdığını vurguladı. Dow Jones, çarşamba günü 25 bin puanın üzerini görünce hafta başındaki düşüşün geçici olduğuna yönelik görüşler ağırlık kazanırken perşembe günü yeni bir satış dalgası geldi.  Endeks yüzde 4.15 düşüşle 23 bin 860 puana geriledi. Puan olarak da 1033 ile tarihinde ikinci kez 4 haneli düşüş yaşadı. Endeksteki haftalık kayıp yüzde 6.5’a ulaştı. Bu, mortgage krizinin yaşandığı Ekim 2008’den beri sergilenen en kötü performans oldu. ABD’deki satıcı ağırlıklı ‘ayı’ piyasasının etkisi salı günkü kadar olmasa da diğer borsalarda da hissedildi. Almanya ve Fransa’da yüzde 2’ye yaklaşan kayıplar yaşandı.

KALICI MI ANLAŞILACAK 

Asya borsaları ise daha sert çakıldı. Çin’de Şanghay Borsası yüzde 4, Japonya’da da Nikkei 225 yüzde 2.3 geriledi. Son düşüşle beraber Dow Jones 26 Ocak’taki 26 bin 616 puanlık tarihi zirvesinnin yüzde 10.3 altını görmüş oldu. Zirvenin yüzde 10 ila 20 altındaki bölge teknik olarak ‘düzeltme’ bölgesi olarak kabul ediliyor. Kalıcı olarak ayı piyasasına geçilmesi için ise yüzde 20’nin üzerinde bir düşüş olması gerekiyor. Dolayısıyla önümüzdeki hafta, ani bir baskınla piyasalara hakim olan ‘ayıların’ kalıcı olup olmadığının daha net anlaşılacağı bir hafta olacak.    

BIST DİRENDİ

Küresel piyasalarda büyük satışlar yaşanırken Borsa İstanbul’da görece daha sakin bir hafta yaşandı. Geçtiğimiz haftayı 118 bin 119 puandan kapayan BIST 100 endeksi dün haftannın son işlem gününü yüzde 0.59 düşüşle 113 bin 590 puandan tamamladı. BIST 100'deki haftalık yüzde 3.8 düşüş Asya borsalarında 1 günde yaşanan kaybın altında kaldı.  Analistler 112 bin 500 ve 110 binin önemli destek seviyeleri olarak öne çıktığını belirtti.  

Jim Rogers’tan korkutan öngörü 

Piyasalarda bunlar yaşanırken dünyaca ünlü yatırımcı Jim Rogers’tan korkutan bir uyarı geldi. Rogers, henüz ayı piyasasının başında olup olmadığımızı söylemese de “Borçlar çok yükselmiş durumda. Bir sonraki ayı piyasası hayatımızda gördüklerimiz içerisindeki en kötüsü olacak” dedi. 75 yaşındaki Jim Rogers’ın 1987’deki yüzde 36’lık, ‘.com’ balonu patladığında yaşanan yüzde 38’lik, ve 2007-2009 dönemindeki yüzde 54’lük düşüşleri gördüğünü unutmamak gerekiyor.

26 yıldır görülmemişti 

Thomson Reuters’in araştırma birimi Lipper’ın yayımladığı son verilere göre ABD hisse senedi fonlarından bir haftada 23.9 milyar dolar çekildi. Lipper’dan yapılan açıklamada söz konusu veriyi 1992 yılından beri takip ettikleri ve 23.9 milyar doların bugüne kadar kaydedilmiş en büyük haftalık para çıkışı olduğu belirtildi. Lipper Analisti Pat Keon, yatırımcıların ABD’de daha güvenli kabul edilen para piyasalarına yöneldiğini belirtti. 

Kaygı uyandırmasın 

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek son dönemde yaşananlara ilişkin “Piyasada yakın dönemde, özellikle gelişmiş ülkelerde varlık fiyatlarındaki şişme nedeniyle düzeltmeler burada kaygı uyandırmasın. İnşallah geçmişte olduğu gibi bu dönemde de Türkiye şoklara karşı dayanıklılığını ortaya koyacak ve güçlü performansını devam ettirecek” değerlendirmesinde bulundu.