Küresel piyasalarda iflas alarmı

Avrupa'ya sıçrayan bankacılıktaki iflas gerginliği büyüyor. UBS'in Credit Suisse'i satın alması, 6 büyük merkez bankasının likidite için devreye girmesi de yetmedi. Avrupa ve Amerika'da bankalar erimeye devam ediyor.

Akşam

ABD'de başlayıp Avrupa'ya sıçrayan banka iflasları nedeniyle hafta sonu yoğun mesai yaşanırken, piyasalar yeni haftaya da tedirgin girdi. Atılan adımlara rağmen bankalarda kan kaybı sürdü. Piyasalarınr ateşini söndürmek için önce İsviçre'nin en büyük bankası UBS'in, kriz yaşayan 167 yıllık Credit Suisse'i 3 milyar İsviçre frangına (3.3 milyar dolar) satın aldığı duyuruldu. Ardından ABD, Kanada, İngiltere, Japonya, Avrupa ve İsviçre merkez bankaları, ABD Doları swap hattı operasyonlarının sıklığını artıracağını açıkladı.

KISA ÖMÜRLÜ OLDU

Her iki adım piyasalarda kısa ömürlü bir rahatlama getirdi. Ancak bankacılık hisseleri ve büyük bankaların ihraç ettiği tahvillerde sert kayıplar sürdü. Yeni krize ise 3.3 milyar dolara satılan Credit Suisse'nin 5.4 milyar dolar büyüklükteki borcu da üstlenilmesine rağmen satış anlaşmasındaki 'tahvil detayı' neden oldu. İsviçre hükümeti, satış anlaşması kapsamında Credit Suisse'in piyasalarda işlem gören 17 milyar dolar değerindeki 'sermaye niteliği taşıyan tahvileri'nin değerini 'sıfır' olarak belirledi. UBS'in sermayesini güçlendirecek olan bu karar hisse senedine kıyasla daha güvenli bir yatırım aracı olan tahvilleri taşıyan yatırımcıları öfkelendirdi. Tüm dünyada AT1 olarak bilinen 'sermaye benzeri tahviller' düşüşe geçti.

BANKALARDA SERT DÜŞÜŞ

Credit Suisse hisseleri yüzde 62 gerilerken, UBS hisseleri yüzde 7.1 düştü. Asya borsaları da sert gerilerken, Hong Kong borsasında işlem gören İngiliz bankaları Standard Chartered ile HSBC'nin hisseleri % 6 düşüşle iki aydan uzun sürenin dip seviyesine geriledi. Credit Suisse'in tahvillerinin değeri Avrupa piyasalarının işleme açılmasının ardından ihraç değerine kıyasla % 98 geriledi. Düşüş diğer bankalara da sıçradı. Stoxx 600 bankacılık endeksi yüzde 3.4 düşerek bu yılki kazancını sildi.

ALTINDA PSİKOLOJİK SINIR AŞILDI

Küresel piyasalar bankacılık kriziyle ilgili gelişmelere odaklanırken altının onsu geçen yılın mart ayından bu yana ilk kez 2 bin 9 doları görürken iç piyasada çeyrek altın 2 bin lirayı aştı. Çeyrek altın güne yüzde 4.15 artışla 2 bin 35 liradan başladı. Altın günü 2 bin liranın üzerinde tamamlarken gram altında da 1.228 TL ile yeni rekor seviyeye ulaşıldı. Altın daha sonra bu zirveden gevşeyerek bir miktar geriledi. Altındaki yükselişte tüm dünyada tahvillerde yaşanan düşüş sonrası 'güvenli liman' arayışı etkili oldu. Cuma günü, ons fiyatına paralel değer kazanan altının gram fiyatı, yüzde 3.66 değer kazanarak haftayı 1.215 liradan tamamlamıştı. Bankacılık krizinin etkisiyle altının onsu ise geçen haftayı yüzde 6.5 yükselişle tamamlamıştı. Bu arada Borsa İstanbul yüzde 1.1 düşerken dolar da 19 lira seviyesinde işlem gördü. Bankacılıktaki iflas krizi kripto piyasasına da yansıdı. Bitcoin fiyatını dün 9 ayın zirvesi olan 28 bin 519 dolara taşıdı.