Küresel piyasalar negatif! Bankacılık sektöründe tarihi düşüş

Küresel piyasalar, Avrupa'da bankacılık sektörüne ilişkin endişelerin gündeme gelmesi ile negatif bir seyir izliyor.

Dün Almanya borsasında işlem gören Deutsche Bank hisseleri, güne sert düşüşle başlayarak tarihi düşük seviyesine geriledi. Analistler, banka hisselerindeki düşüşte ABD makamlarıyla olan hukuki sorunların ve sermaye sıkıntılarının etkili olduğunu, öte yandan, Almanya hükumetinin bankaya herhangi bir devlet yardımı yapmayacağı haberlerinin satış baskılarını artırdığını ifade etti. Deutsche Bank hisseleri, tepki alımlarının zayıf kalması ve satış baskısının diğer banka hisseleri başta olmak üzere borsa geneline yayılmasının etkisiyle günü yüzde 7,2 değer kaybıyla tamamladı.

Bu gelişmelerle Almanya'da DAX endeksi yüzde 2,19 azalırken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,32 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,32 geriledi. Bugün Almanya'da açıklanacak dış ticaret verilerinin takip edileceğini dile getiren analistler, bankacılık sektörü ile ilgili haber ve açıklamaların piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.

Petrol fiyatlarındaki yükseliş eğilimine karşın Avrupa bankacılık sektörü odaklı endişelerin küresel risk iştahını azaltması ile dünya genelinde pay piyasalarında düşüş eğiliminin öne çıktığı görüldü. ABD'de dün Dow Jones ve Nasdaq endeksi yüzde 0,91, S&P 500 endeksi yüzde 0,86 değer kaybederken, dolar endeksinin ise yatay seyrini sürdürdürmesi dikkati çekti.

Bugün Asya borsalarının güne düşüşle başlamasının ardından genel olarak tepki alımlarının geldiği görülüyor. Kapanışa yakın Japonya'da yükselişe geçen Nikkei 225 endeksi yüzde 0,46 artarken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi önceki kapanış seviyelerinin hemen altında bulunuyor.

Yurt içinde, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin notunu indirmesinin ardından dün satış ağırlıklı başlayan Borsa İstanbul'da, BIST 100 endeksi, gelen tepki alımlarıyla günü yüzde 3,8 azalışla 76.726 puandan tamamladı. Dünya borsalarında yüzde 2'leri aşan kayıplar dikkate alındığında TL varlıklardaki satış baskısının çok fazla olmadığına değinen analistler, Hazine'nin düzenlediği ihalelere gelen güçlü talep ve faizlerin beklentilerin altında kalmasının yatırımcıların moralini düzelttiğini ifade ediyor.

Analistler, Moody's'in ilk etkisinin ardından yurt içi piyasalarda dengelenme sürecinin bugün de devam edeceğini kaydederek, küresel risk iştahının piyasaların yönü üzerinde ana belirleyici olmaya devam edeceğini dile getiriyor. Dolar/TL'nin bugün bankalararası piyasanın açılışında 2,97 sınırına kadar gerilediğine dikkati çeken analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinin 76.000 ve 75.500 seviyelerinin destek, 77.700 ve 78.500 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu belirtiyor.

AA