Küresel ödeme pazarı 362 milyar $'a çıkacak

Küresel dijital ödeme pazarının 2030'a kadar 362 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Gelecek yıl mobil cüzdanlar, temassız ödeme, yapay zeka ve API teknolojileri ödemeler dünyasına damgasını vuracak.

2022 tüketicilerin daha yenilikçi ve sorunsuz dijital ödeme çözümleri talep ettiği bir yıl oldu. 2023 de dijital ödemelerin daha çok tabana yayıldığı, yeni teknolojilerin daha fazla benimsendiği bir yıl olacak. Grand View Research'e göre küresel olarak dijital ödemeler pazarı 2030 yılına kadar yıllık yüzde 20,5'lik büyümeyle 362 milyar dolara ulaşacak.

MOBİL CÜZDAN YAYILIYOR

Bu büyümeyi de yeni teknoloji ve çözümler sürükleyecek. Araştırmaya göre 2023 yılında pazara yön verecek trendler şöyle sıralanıyor: Yeni yılda da müşterilerin istedikleri yerde ve zamanda alışveriş yapabilmeleri için kesintisiz ve kullanıcı dostu ödeme deneyimi, ödeme sistemlerinde en önemli trend olmaya devam edecek. Bu noktada mobil ve dijital cüzdanlar, tek tıkla ödemeler, tekrarlayan ödemeler ve uygulama içi ödemeler öne çıkacak. Capgemini'ye göre gelecek yılın sonunda küresel e-ticaret ödemelerinin yarısından fazlası dijital cüzdanlarla yapılacak. Dünya nüfusunun yüzde 60'ının da gelecek üç yılda mobil cüzdan teknolojisini tamamen benimsemesi bekleniyor. Mordor Intelligence'a göre, mobil ödeme pazarı 2021 yılında 1,7 trilyon dolara ulaştı. 2025 yılına kadar da 4,8 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Juniper Research'ün verilerine göre temassız ödeme işlemleri 2022 yılında 4,6 trilyon dolara ulaşıyor. 2027 yılında ise bu hacim 10 trilyon doları aşacak. Global Embedded Finance Market raporuna göre gömülü finans tüm dünyada bu yıl sonunda 241 milyar dolarlık bir hacme ulaşacak. 2029 yılında ise bu hacmin 776 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. A.Delipoyraz le sıralanıyor: Yeni yılda da müşterilerin istedikleri yerde ve zamanda alışveriş yapabilmeleri için kesintisiz ve kullanıcı dostu ödeme deneyimi, ödeme sistemlerinde en önemli trend olmaya devam edecek. Bu noktada mobil ve dijital cüzdanlar, tek tıkla ödemeler, tekrarlayan ödemeler ve uygulama içi ödemeler öne çıkacak. Capgemini'ye göre gelecek yılın sonunda küresel e-ticaret ödemelerinin sonunda 241 milyar dolarlık bir hacme ulaşacak. 2029 yılında ise bu hacmin 776 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

YAPAY ZEKANIN ETKİSİ ARTACAK

MARKETSANDMARKETS'E görü küresel gerçek zamanlı ödemeler pazarı 2023'te 26 milyar dolar olacak.DC Research'e görü dünya çapında yapay zekaya yapılan harcamalar 2023'te 500 milyar doları aşacak. Finans kurumları ve işletmeler özellikle dolandırıcılığın önüne geçmek ve müşteri verilerini korumanın yanında ödeme işlemlerini daha verimli hale getirmek için yapay zekadan yararlanmaya devam edecek

REGÜLASYON TEKNOLOJİLERİ REKABETİ DEĞİŞTİRECEK

FİNANS sektörü dünyadaki en sıkı düzenlemeye tabi sektörlerden biri. 2023 yılında regülasyon teknolojileri (RegTech) ileri çözümler sunarak sektörde önemli değişimler yaratacak ve bir anlamda rekabeti değiştirecek. Alternatif finans, blockchain ve yapay zekanın girişiyle fintek sektörü dünya çapında tüm hükümetlerin dikkatini çekecek. Juniper Research, RegTech sektörünün 2022 ila 2026 arasında yüzde 200 büyüme yaşayacağını tahmin ediyor. Paynet Genel Müdürü Onur Ertürk, "2023 yılında da özellikle e-ticaret büyürken ödemeler pazarı teknolojiyle dönüşmeye ve dijitalleşmeye devam edecek. Yapay zeka, blockchain ve açık bankacılık gibi teknoloji ve platformlarla ödemelerin hızlandığı, daha da akıllandığı ve teknolojinin de toplumun her kesimine yayıldığı bir döneme tanıklık edeceğiz" yorumunda bulundu.