Küresel enflasyon Almanları da etkiledi! Gıda bankalarında kuyruk

Avrupa'da bu yaz gıda fiyatları zirve yapacak. Avrupa'da savaşla ivmelenen enerji ve gıda fiyatları, enflasyona yüzde 8.1 ile rekor kırdırdı. Et, tahıl, süt ürünlerindeki fiyat artışıyla AB'de gıda enflasyonunun tavan yapması bekleniyor.

Rusya-Ukrayna savaşı, Avrupa'da yaşam maliyetini artırmaya devam ediyor. Euro Bölgesi'nde savaşla ivmelenen enerji ve gıda fiyatları, enflasyonu mayısta yüzde 8.1 ile 1997 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıkarırken, bu oranın Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından belirlenen hedefin 4 katından fazla olması dikkati çekti. Avrupa ülkelerini de etkileyen savaş nedeniyle başta un ve ayçiçek yağı olmak üzere Avrupa'da temel gıda ürünlerinde fiyat artışları ve bazı ürünlerde tedarik sıkıntısı yaşanıyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'ne (FAO) göre, küresel gıda fiyatları, Rusya-Ukrayna savaşından bu yana en yüksek seviyelerine ulaştı.

TEMEL GIDALAR BAŞTA

Ukrayna'nın Rusya ile savaşta olması, buğday fiyatlarını son yılların en yüksek seviyesine çıkarırken, bu durum ekmek, makarna ve bisküvi gibi ürünlerin fiyatını artırdı. Avrupa'nın bazı ülkelerinde un ve ayçiçeği ürünlerinin yer aldığı raflar boş olmaya devam ediyor. Söz konusu ürünler bazı ülkelerde hala yüksek fiyatlarla satışa sunuluyor. Artan enerji, gaz ve akaryakıt fiyatları nedeniyle zor durumda olan Avrupalı tüketiciler, temel gıdalardan yağ ve unda tedarik sıkıntısının yanı sıra ciddi oranda artan fiyatlarla da karşı karşıya kaldı.

2023'E KADAR SÜRECEK

Yiyecek ve içecek fiyatlarındaki artıştan en çok kıtadaki savunmasız haneler etkileniyor. Yüksek fiyat artışları en çok et, tahıl ürünleri, süt ürünleri, meyve ve sebzede olurken, Avrupa'da gıda enflasyonunun bu yaz zirve yapması ve 2023'e kadar devam etmesi bekleniyor.

RAFLARDA ÜRÜN KALMIYOR

Savaştan önce 1.50 euronun altında olan ayçiçek yağının litresi, 5 euronun üzerine çıktı. Son günlerde fiyatların biraz gerilemesine karşın insanların stok yapmaya devam etmesi nedeniyle rafta ayçiçeği ve un kalmıyor.

ALMANYA'DA GIDA BANKASI DEVREYE GİRDİ

Eenflasyondaki yükselişle alım gücünün erozyona uğramasının engellenmesi için hükümetler gıda bankalarını hizmete sokuyor. Örneğin Almanya'da enflasyon, mayısta yıllık yüzde 7.9'a ulaşarak 1990'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Bu durumun sonucunda ise özellikle düşük gelirli kesim çareyi Berlin yakınlarındaki Bernau'da kurulan gıda bankalarında arıyor. Euronews'te yer alan habere göre, ucuz marketler önünde uzun kuyruklarda bekleyen insanlar 30 euroya pazar çantalarını dolduruyor.

KUYRUKLAR UZADI

Kuyrukta sıra bekleyen Gabriele Washah normal süpermarketlerden en ucuz ürünleri bile almaya artık gücünün yetmediğini söylüyor. 'Tafel' adı verilen Alman gıda bankaları ağının iletişim müdürü Johanna Matuzak, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Almanya'da gıda talebi yılın başından bu yana keskin bir şekilde arttı" dedi. Almanya'da belirli bir gelirin altında kazananların faydalanabildiği bu gönüllü kuruluşlardan yaklaşık bin tane bulunuyor.