Bu yıl 9 Temmuz'da başlayacak Kurban Bayramı öncesi kurbanlık fiyatları şimdiden tartışma yaratmaya başladı. Hayvan üretim merkezlerinin bir çoğunda fiyatların geçen yıla göre yüzde 100 zamlı olması bekleniyor. İzmir Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Osman Civil "Büyükbaş kurbanlıklar 60-70 bin lira, küçükbaş kurbanlıklar da ortalama 3-4 bin lira olur" derken Kahramanmaraş Kırmızı Et Üreticileri Birliği de bu yıl tosunun kilogramı 65 TL'den, düvenin 60 TL'den, toklunun 68 TL'den satılmasını tavsiye etti. Birlik Şube Başkanı yunus Ceren "Kurbanlık fiyatlarında 2021 yılına kıyasla yüzde 100 fiyat artışı oldu" dedi.
70 BİN LİRALIK FİYAT
Ankara'nın Güdül ilçesinin Boyalı köyü'nde hayvancılık yapan Mustafa Ergin de bu yıl küçükbaş kurban fiyatlarının bin 750 liradan başlayarak 3-4 bin liraya kadar ulaşabileceğini söyledi. Ergin "Ortalama 50 kiloluk bir hayvan 50 liradan bugün kurbanda 2 bin 500 lira yapar" dedi. Ergin keçinin ise 1500 liradan başlayacağın söyledi. Bir diğer üretim merkezlerinden Erzurum'un Oltu ilçesinde ise dişi dana 6 bin TL ile 12 bin TL arası, erkek dana 8 bin ile 20 bin TL arasında satılıyor. Hayvan pazarında düveler 12-20 bin TL arası, inekler 15 ila 35 bin TL arası, tosunlar 40 ila 70 bin TL arasında seyrediyor.
İKİYE KATLANACAK
2021 yılında ortalama kurban fiyatları, hayvan başına büyükbaş 6 bin 500 lira ile 35 bin lira arasında, küçükbaşta ise 1300 lira ile 5 bin lira arasında satışa sunulmuştu. Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen haberlere göre büyükşehirlerde kurbanlık fiyatları geçen yıla göre en az iki kat artmış olacak. Hisse olarak düşünüldüğünde, yaklaşık 2 bin liraya büyükbaş hissesi alınabilinirken, büyükbaş hayvanın canlı kilogram fiyatı bölgelere göre 28 ila 30 lira arasında değişiklik göstermişti.
KURBANLIK ALIRKEN DİKKAT
Kurbanlık hayvan seçiminde kanuni formalitelerinin yanında sağlık ve dini yönden dikkat edilmesi gereken kurallar mevcut: Vatandaşın sağlıklı ve güvenli hayvanlardan kurban yapabilmesi için; sığır, manda ve deve gibi büyükbaş hayvan satın alacakların, hayvanların kulak küpesi ve pasaportu olup olmadığını, koyun, keçi gibi küçükbaş hayvan satın alacakların ise hayvanların kulak küpesi ve nakil belgesi olup olmadığını kontrol etmeleri gerekiyor. Başka ilden sevk edilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanların ise "Veteriner Sağlık Raporu" olup olmadığı kontrol edilmeli.
VEKALETLE BAĞIŞI DA EN AZ 1400 LİRADAN BAŞLIYOR
Vekaletle kurban bağışı da bu yıl en az yüzde 50 zamlı. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi internet sitesinde vekaleten yurt içi kurban bağışı 1700 TL, yurt dışı kurban bağışı ise 1400 TL olarak duyuruldu. Türkiye Diyanet Vakıf geçen yıl ise vekaletle kesim bedelini yurtiçi 1125 TL, yurtdışı 925 TL olarak belirmeşti. İHH İnsani Yardım Vakfı ise bu yıl yurt dışı kurban bedelini 2 bin lira olarak belirledi. Geçen yıl zam yapmayan Kızılay ise henüz vekalet bedeli açıklamadı.