Kurbanlık alırken dikkat!

Kurban alacaklar için rehber yayımlayan bakanlık, “Hayvanın bakışları canlı olmalı. Yüksek ateş, öksürük ve nefes darlığı yaşamamalı” önerisinde bulundu.

Tarım ve Orman Bakanlığı yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurbanlık alacaklara yol gösterecek ‘kurban rehberi’ni yayımladı. Virüs nedeniyle güncellenen rehber, hayvanların sevklerinde, alımı ve satımı ile kesiminde dikkat edilmesi gereken hususlarla ‘HaySag-Hayvan Sağlığı ve Refahı’ mobil uygulaması hakkında vatandaşların bilgilendirilmesini içeriyor. Sağlıklı hayvanların belirgin görünüşleri, kurbanlıkların özellikleri ve yaş tayini için bilgilerin yer aldığı söz konusu rehbere göre, kurban edilebilmesi için koyun ve keçinin bir, sığır ve mandanın iki, devenin ise beş yaşını doldurmuş olması gerekiyor.

KILLARI PARLAK OLSUN

Altı ayını tamamlayan koyun da bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebiliyor. Rehberde, sığır ve mandayla koyun ve keçinin küpesinin olup olmadığına bakılmasının önemi vurgulanırken, şu öneriler yer aldı:

• Çok zayıf, gebe ya da yeni doğum yapmış hayvanlar olmamalı.

• Hayvanın kılları düzgün ve parlak, bakışları canlı olmalı.

• Yüksek ateş, salyası ve gözde akıntısı olmamalı. 

• Hayvanın pis kokulu ishali ve burun akıntısı olmamalı. 

• Öksürük ve nefes darlığı yaşamamalı. 

• Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olmamalı. 

•  Bedeninde yara, şişlik ve ödemi olmamalı. 

• Hayvan varlığının devamı açısından öncelikle erkek hayvanlar kurban olarak tercih edilmeli.

SADECE BİR KİŞİ ALABİLİR

Osman Yıldırım, ortaklı kesimlere ilişkin, “İçeride et kesimi yapıldıktan sonra sadece bir kişi gelecek ve etini alıp gidecek” ifadelerini kullandı.

RANDEVULU KESİM YAPILACAK

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkan Vekili ve Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, bu sene ‘randevulu’ kurban kesim sistemini uygulayacaklarını kaydederek, “Yığılmaya müsaade etmeyeceğiz” dedi. Yardımcı “Vatandaşlar büyükbaşa 7 ortak giriyor. Eşi ve çocuklarıyla buraya geliyor. 100 dana için 3 bin 500 kişi oluyor. Bunun önüne geçmek için herkes randevusunu alsın ve kesimini yapsın” dedi.