Kur korumasında limit yok, en yüksek faiz yüzde 17

İlk günden vatandaşın 10 milyar lirasını geçirdiği ‘kur korumalı TL vadeli mevduat' hesaplarında alt/üst limiti olmayacak. Mevcut politika faizi dikkate alındığında en düşük %14, en yüksek %17 faiz uygulanacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kur korumalı TL vadeli mevduat ve katılma hesaplarından Türkiye'de yerleşik gerçek kişilerin faydalanabileceğini, uygulamadan birden fazla kez yararlanılmasının mümkün olacağını ve alt/üst limitin olmayacağını duyurdu. Bakanlığın açıklamasına göre; hesaplar, 3, 6, 9 ve 12 ay olacak şekilde açılacak.

ARTIŞTA 3 PUAN SINIRI

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kur korumalı hesaba geçişin önceki gün sabah saatleri itibarıyla 10 milyar lira olduğunu açıklamıştı. Bankaların, bu hesaplara uygulayacağı asgari faiz oranı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca (TCMB) belirlenen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının altında olmayacak. Bankalarca uygulanacak azami faiz oranı ise asgari faiz oranının en fazla 300 baz puan üstünde belirlenebilecek. Azami faiz oranı bakanlıkça güncellenebilecek ve güncelleme tarihiyle sonrasında açılacak hesaplar için geçerli olacak. Böylelikle TCMB'nin politika faizinin yüzde 14 olduğu dikkate alındığında, en düşük faiz yüzde 14, en yüksek faiz ise yüzde 17 olacak. Bu hesaplarda TCMB'nin saat 11.00'de açıkladığı döviz alış kurları kullanılacak.

KUR FARKI DESTEĞİ

Vade sonunda kur farkı desteğinin tamamı hesap sahibine aynı gün ödenecek. Vadeden önce hesabın kapatılması halinde, kurun vade başında esas alınan kurdan yüksek olması durumunda kur farkına ilişkin ödeme yapılmayacak.

Bankalar harekete geçti

'Döviz kuru korumalı TL mevduat hesabı' uygulaması ilk gün limitli başladı. Vatandaş kamu bankalarında 1000 TL birikimle bu hesabı açabilirken, bazı özel bankalarda 10 bin TL'den başlayan limitler uygulandı. Kamu bankalarının ardından özel bankalar da sürece dahil olmak için özel vadeli mevduat hesabı oluşturmaya başladı. VakıfBank, Akbank ve Şekerbank, yeni hesaba ilişkin düzenlemelerini açıkladı.

HESAP NASIL AÇILIYOR?

■ Hesap açtırmak için bankaya bizzat gitmeniz gerekiyor. Bankaya ya elden TL sunmanız ya da bankadaki hesabınızdan Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat hesabı açtırmanız gerekiyor.

■ Üçüncü olarak eğer bankaya döviz ile gitmişseniz, bunu TL'ye çevirmeniz gerekiyor. Aynı şekilde bankada döviz hesabınız varsa bu hesabı bozup, TL yapmalısınız.

■ Dördüncü olarak hesabı açtığınız gün Merkez Bankası tarafından ilan edilen döviz alım ve satım kuru önemli. Çünkü hesabı açtırdığınız gün ilan edilen kur seviyesi, vade sonunda elde edeceğiniz getirinin belirlenmesinde önemli bir kriter olacak.

■ Söz konusu hesap en az üç ay vadeli olarak açılabiliyor. Vade sonundaki kur, başlangıçtaki kurdan düşükse, aradaki farkı Merkez Bankası ödeyecek.