Kur fırsatçıları arttı: En az 3 yerden fiyat sorun

Tüketiciler Derneği piyasalardaki geçici dalgalanmaları fırsat bilen spekülatörlere karşı vatandaşı uyardı: “Üretici zam yapmadığı halde raflardaki ürün fiyatlarını artırıyorlar. Vatandaş en az 3 yerden fiyat sorup öyle ürün almalı.” 

Restoran mönülerinde fiyat listesini kaldırmak, raflardaki ürünün gramajını azaltmak, yerli ürünlere bile kur zammı yapmak, okul ihtiyaçlarına fahiş fiyatlarla satmak ve daha birçok yöntemle fırsatçılar yine işbaşında… Piyasalardaki geçici dalgalanmaları bahane eden toptancısından, marketçisine herkes vatandaşı kandırmaya başladı. 

HER SEKTÖRDE ZAM VAR

Gıdadan, giyime, okul ücretlerinden, kırtasiye malzemelerine kadar pek çok ürün ve hizmet kaleminde arz-talep dengesiyle uyuşmayan fiyat artışları görüldüğüne dikkat çeken Tüketiciler Derneği (TÜDER) Başkanı Levent Küçük, “Piyasadaki satıcılarda ‘zam gelecek’ diye bir panik havası var. Mahalle esnafı da, büyük marketler de daha üretici hiçbir zam yapmazken, raflarındaki ürünün fiyatını yükseltmeye başladı. Vatandaşlar bu fırsatçılardan lık yapanlardan zorunlu değillerse alışveriş yapmasınlar. Mutlaka fiyat araştırsınlar" ifadelerini kullandı. 

HAKEM HEYETİNE GİDİLMELİ

Marketlerdeki ürünlerin etiketleriyle kasa fiyatı arasında fark gören tüketicilerin, düşük olan fiyattan ürünü alması gerektiğine vurgu yapan Küçük, “Vatandaş düşük olan fiyatı ödemeli. Satıcı bunu kabul etmezse vatandaş raftaki etiket fiyatının fotoğrafını çekip, kasadan çıkan fişle birlikte mağaza yetkilisine başvurmalı. Onlar da yardımcı olmazlarsa Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurmalı” diye konuştu. ‘Etiket Yönetmeliği’ gereğince restoranlardaki mönülerin işletmeci tarafından tüketicinin görebileceği bir yere asılması gerektiğini vurgulayan Küçük, buna uymayan işletmelerin Tüketici Hakem Heyeti’ne şikayet edilmesi gerektiğini söyledi.

BAKANLIKTAN SIKI TAKİP

Ticaret Bakanlığı da, girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen bu durumlardan etkileniyormuş gibi hareket edenleri tespit etmek amacıyla Türkiye genelinde birçok ilde çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren işyerlerini denetliyor. TÜDER Başkanı Küçük, “Bakanlık, uygunsuz ürün sattığı tespit edilen işletmeleri ifşa edip, 67 bin TL ceza kesiyordu. Bu yeterli değil. Hile yapan esnaf ticaretten men edilmeli" dedi. 

Okul alışverişi yaparken dikkat!

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da, yeni eğitim-öğretim dönemi öncesinde kırtasiye ve ofis malzemeleri denetimlerine hız verdiklerini belirterek, okul alışverişi yapan tüketicileri dikkatli olmaları yönünde uyardı. Pekcan, ürünlerde fitalat, kadmiyum, kurşun ve azoboyar gibi kullanımı kısıtlanmış kimyasalların bulunup bulunmadığının test edildiğini ifade etti. Denetimlerde sadece ürün güvenliğine değil, arz-talep dengesiyle uyuşmayan fiyat artışlarına, spekülatif fiyat hareketlerine de dikkat ediliyor.