Kum bitti, cam krizi başladı

Mutfak eşyaları sektörü, kum yüzünden cam kapak bulamayınca üretimi yavaşlattı.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

3.5 milyar dolarlık ev ve mutfak eşyaları sektörü, cam kapak tedariğindeki sorunlar nedeniyle zor günler geçiriyor. Yüzlerce firma tek tedarikçi olan Şişecam'dan ihracat ve üretim hattındaki tadilat nedeniyle 3-4 aydır cam kapak temin edemediği için iç piyasa ve yurtdışından gelen siparişleri teslim edemedi. Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Başkanı Burak Önder, "Metal mutfak eşyaları gruplarında yılllık ihracatımız 808 milyon dolar. Bu yıl bu rakamı 1 milyar dolara çıkaracaktık ancak cam kapak bulamadığımız için ihracat riske girdi" dedi. Hascevher Metal Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Dinçer de, "10'uncu ayda sipariş verdiğimiz cam kapaklar hâlâ elimize ulaşmadı. Gövde, kulp hazır, kapak olmadığı için ürün satamıyoruz. 10 üretim hattımızın 2'sini kapak olmadığı için durdurduk" diye konuştu.

EK VERGİLER KALDIRILMALI

Sektör temsilcileri ithalatın önündeki ek vergilerin kaldırılmasını bekliyor. OMS Paslanmaz Mutfak Araçları Yönetim Kurulu Üyesi Talha Özger, cam kapak sıkıntısı nedeniyle talebe yanıt veremediklerini söyledi.

OTODA DA ÇİP SIKINTISI

Küresel otomotiv endüstrisinde yaşanan çip krizi Türkiye'de de etkisini gösterdi. Oyak Renault, Bursa'daki fabrikasında tedarik sıkıntıları nedeniyle üretimde kesintiye gideceğini açıkladı. 15-22 Mart 2021 tarihleri arasında üretime kısa bir ara verileceği belirtildi.