Küllerinden doğan TEMSAN dünyaya kafa tutacak

TEMSAN 2017 yılında uzun bir süre sonra kâra geçti. TEMSAN Genel Müdürü Toprak “Yerli ve milli yazılım otomasyon sistemimizi oluşturuyoruz. Böylece Türkiye’yi yabancı firmalara bağımlı olmaktan çıkaracağız” dedi. 

Yelda GÖKDAĞ

1977 yılında kurulan ve zarar eden KİT’ler arasında bulunduğu için 2015 yılında özelleştirme kapsamına alınan Türkiye Elektromekanik Sanayi Anonim Şirketi (TEMSAN), Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Enerji Bakanlığı döneminde gerçekleşen dokunuşlarla adeta mucize gerçekleştirdi. Özelleştirme kararıyla aynı yıl Enerji Bakanlığı görevine gelen Berat Albayrak’ın, “yerli ve milli dönüşüm çerçevesinde eksiklerinizi giderip yenilenin” talimatını uygulayan TEMSAN, kısa sürede ölü toprağını üzerinden atarak ayağa kalkmayı başardı.

TEKNOLOJİ TRANSFERİ

Teknoloji transferi ve üretimi için Hitachi, Voith ve Power Machines gibi ünlü firmalarla masaya oturan TEMSAN, Türk mühendislerin yerli ve milli tasarımlarıyla sil baştan yenilendi.  Kısa bir süre içerisinde zarardan kara geçen ve üretim rekorları kıran Kurum, bilançolara yansıyan bu yükseliş karşısında 2017 yılı içerisinde özelleştirme kapsamından çıkarıldı. 

SIEMENS'E RAKİP OLDU

Yaptığı işlerle Türkiye sınırlarını aşarak dünya pazarlarında markalaşan ve Alman devi Siemens’e rakip olan TEMSAN, 2016’da 180 milyon TL,  2017’de 370 milyon TL ve 2018 yılının ilk 9 ayında 540 milyon TL’lik iş yüklenerek göğsümüzü kabarttı.

2017’de ilk kez kâra geçti 

Çalışmaların kısa sürede sonuç verdiğini belirten Toprak “Her yıl 20-30 milyon TL zarar eden TEMSAN, 2017’de ilk defa kâra geçti. Kurumun 30 milyon TL civarında olan cirosu 2016 yılından itibaren katlanarak büyüdü” dedi ve şöyle devam etti: 

540 milyonu buldu

“2016’da 180 milyon,  2017’de 370 milyon ve 2018’in ilk 9 ayında 540 milyon TL’lik iş yüklenmeyi başardık. Üstlendiğimiz işleri geciktirmeden teslim ediyoruz.” 

Bir dev haline geldi

Kamu devi haline gelen TEMSAN, şimdi Avusturya ve Almanya’da iki ayrı firmayla yeni iş bağlantıları kurmaya hazırlanıyor. TEMSAN’ın yeni hedefi,  3 megavat üzerindeki jeneratörlerin yerli ve milli olarak üretilmesi.

Sürekli zarar ediyordu

TBMM Kit Komisyonu’na sunum yapan TEMSAN Genel Müdürü İbrahim Toprak üç yıl gibi kısa sürede gerçekleşen mucizeyi şu ifadelerle anlattı: “TEMSAN’ın özelleştirme kapsamında bulunduğu süreçte Bakan Albayrak, kurumun yerli ve milli dönüşüm çerçevesinde yeniden yapılandırılması için talimat verdi. Bu kapsamda yoğun bir çalışma başlatıldı. Daha önce sürekli zarar eden, problem çıkartan bir kurum olarak anılan TEMSAN bu intibayı değiştirdi.”

Bağımlılıktan kurtulacağız

Toprak şöyle devam etti: “Gerçekleştirdiğimiz teknoloji transferleri ışığında, yerli ve milli yazılım otomasyon sistemimizi oluşturuyoruz. Böylece Türkiye’yi yabancı firmalara bağımlı olmaktan çıkaracağız. Almanya’nın Siemens’i varsa, Türkiye’nin de TEMSAN’ı olacak.”