Özgül ÖZTÜRK
Kriz dönemlerinde bile büyümede hız kesmeyen kişisel bakım ve kuaförlük sektörü, bu mesleği yapmak isteyen çiçeği burnunda girişimciler için yeni fırsatlar sunuyor. Bugüne kadar kendi kuaför ve ya güzellik merkezini açan girişimciler büyümeye devam ederken, yeterli sermayesi olmadığı için mesleğini icra edemeyenler de bu hizmeti eve taşıyarak kazançlı bir yatırımın kapısını aralıyor.
İKİ KATI PARA KAZANDIRIYOR
Yaşlı, hasta, engelli, hamile yahut küçük çocuğu olan kadınlar başta olmak üzere kişisel bakımlarını evden çıkmadan yapmak isteyenlere yönelik hizmet veren kuaförler deyim yerindeyse ihya oluyor. Kuaför salonuna gelen kişilerin 2 katına kadar ücretle verilen evde kuaförlük hizmetinde manikür, pedikür, saç kesim, boyama, epilasyon, cilt bakımına kadar her türlü hizmet mevcut. Kuaför ve müşterileri evlerinde, işyerlerinde ya da diledikleri bir yerde buluşturarak hizmet almalarını sağlayan Evekuaför.com, bu alanda kurumsal hizmet veren ilk firma oldu. Yazılımcı Burak Pehlivan tarafından geliştirilen bu siteye üye olan serbest çalışan kuaförler, cüzi bir komisyonla evlere kuaför hizmeti vermeye başlayabiliyor.
SABİT MALİYETLERİ YOK
Türkiye’de ilk yerinde kuaför hizmetini 2 yıl önce başlatan Burak Pehlivan’ın ‘evekuafor.com’ sitesine şu ana kadar serbest ve ya salon sahibi 170 kuaför üye oldu. Pehlivan, şu ana kadar İzmir, İstanbul ve Ankara’dan üyelerin olduğu sisteme vatandaşlardan ciddi talep geldiğini söyledi. Bu sistemin dükkan kirası, elektrik, su, doğalgaz gibi sabit giderleri ortadan kaldırdığına dikkat çeken Pehlivan, “Sistemimize girmek isteyen kuaförlerden aylık 20 ila 50 TL üyelik bedeli alıyoruz. Serbest kuaförlerden ise yüzde 5 hizmet bedeli alıyoruz sadece” diye konuştu.
15 MİLYON KİŞİ GİDİYOR
Dünyada kozmetik ve kişisel bakım sektörü her yıl yüzde 4 oranında büyüyor. 2017 yılında dünyada 500 milyar dolara ulaşan kişisel bakım sektörünün Türkiye’deki hacminin 2018 sonuna kadar 13 milyar lirayı geçeceği öngörülüyor. Bu sektörün içinde hizmet katma değeriyle önemli bir yer tutan kuaför salonlarının sayısı 58 bine ulaşmış durumda. Türkiye’deki kuaförlerden yılda 15 milyon kişi hizmet alıyor. Araştırmalara göre kriz dönemlerinde bile güzelliklerinden ödün vermeyen kadınlar sektörü büyütmeye devam edecek.