Kriptoya ve kulüplere bildirim zorunluluğu

Gelir ve servetlerin arkasındaki gerçek isimlerin belirlenmesi için bildirim zorunluluğu getirilenler arasına spor kulüpleri ve kripto borsalarının da aralarında birçok mükellefler eklendi.

Vergi kaçakçılığıyla mücadeleye ilişkin bildirim zorunluluğu getirilen mükelleflerin kapsamı genişletildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı yayınladığı tebliğle, gelir ve servetlerin arkasındaki gerçek isimlerin belirlenmesi hedefiyle bildirim zorunluluğu getirilenler arasına spor kulüpleri, kripto varlık hizmet sağlayıcıları ve emlakçıların da aralarında bulunduğu çok sayıda mükellefi ekledi.

ANTİKA ALANA TAKİP

Tebliğe göre Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından talep edildiğinde müşterilerince gerçekleştirilen işlemlerin gerçek faydalanıcı bilgisini bildirmek zorunlu olacak. Ayrıca, bankalar, finansman ve faktoring şirketleri, sermaye piyasası aracı kurumları ve portföy yönetim şirketleri, tarihi eser, antika ve sanat eseri alım satımıyla uğraşanlar veya bunların müzayedeciliğini yapanlar talep edildiğinde işlemlerin gerçek faydalanıcı bilgisini bildirme zorunluluğu bulunacak.

5 YIL SAKLAMAK ŞART

Gerçek faydalanıcı bilgisi bildirimine konu edilen bilgilerin mükellefler tarafından, bildirimin verildiği tarihi takip eden takvim yılının başından itibaren 5 yıl muhafaza edilmesi gerekecek. Bildirilmesi gereken bilgileri bildirmeyen, eksik veya yanıltıcı bildirimde bulunan mükellefler hakkında Vergi Usul Kanunu'nun ilgili ceza hükümleri uygulanacak.

1 AĞUSTOS'TA UYGULAMA BAŞLIYOR

Uygulama kapsamında faydalanıcı bilgisi verme yükümlülüğü getirilen mükellefler, 1 Ağustos'tan itibaren en geç 31 Ağustos 2021'e kadar gerçek faydalanıcı bilgisini elektronik ortamda GİB'e bildirmesi gerekecek.

BİLDİRİM ZORUNLULUĞU GETİRİLEN MÜKELLEFLER

Kurumlar vergisi mükellefleri,

Bankalar

Bankalar dışında banka kartı veya kredi kartı düzenleme yetkisini haiz kuruluşlar

Finansman ve faktoring şirketler

Sermaye piyasası aracı kurumları ve portföy yönetim şirketleri

Elektronik para kuruluşları

Yatırım ortaklıkları,

Sigorta, reasürans şirketleri

Varlık yönetim şirketleri

Kıymetli maden, taş veya mücevher alım satımı yapanlar

Emlakçılar

Müzayede evleri

Bahis oyunu alanında faaliyet gösterenler

Spor kulüpleri

Noterler

Avukatlar

Muhasebeci, yeminli mali müşavirler

Kripto varlık hizmet sağlayıcıları

Tasarruf finansman şirketleri.