Kriptolar çalkalanıyor

Kripto para depremi. Türkiye'de Thodex skandalı sürerken, kripto para piyasasında sert düşüşler yaşandı. Bitcoin 50 bin doların altına geriledi, uzmanlar düşüşte ABD Başkanı Biden'ın vergi planının yanında Thodex'in de etkili olduğu görüşünde.

Kripto para piyasasında sert rüzgarlar esiyor. Türkiye'de kripto paralara olan güven 'Thodex' skandalıyla yeniden masaya yatırılırken, küresel piyasada ise ciddi bir çöküş yaşanıyor. Geçen hafta başlayan düşüş dalgasına dün bir yenisi daha eklendi, Bitcoin kritik eşik olan 50 bin doların da altına geriledi. Geçen hafta 64 bin dolardan 54 bin dolara kadar gerileyen Bitcoin, dün de yüzde 10'a yakın düşerek, 48.300 dolara indi. Ardından öğle saatlerinde bir miktar toparlanma yaşandı.

THODEX DE ETKİLEDİ

Düşüş Bitcoin'le sınırlı kalmadı. Ethereum'da da değer kaybı yüzde 12'ye yaklaştı. Söz konusu düşüşte, ABD Başkanı Joe Biden'ın sermaye kazançlarına yönelik vergi planının yarattığı endişe etkili olurken, uzmanlar Türkiye'de yaşanan Thodex krizinin de düşüşte payının olabileceği görüşünde. Bloomberg'e konuşan kaynaklara göre, Joe Biden sermaye kazancı vergisi oranının neredeyse ikiye katlanarak yüzde 39.6'ya çıkarılmasını önerecek.

2 TRİLYON DOLARIN ALTINDA

Analistlerin 'piyasa düzeltmesi' olarak tanımladığı düşüşlerle kripto para piyasalarının toplam hacmi 2 trilyon doların altına geriledi. Bitcoin'in piyasa hacmi ise 1 trilyon doların aşağısına indi. Kripto paralara ilişkin verileri analiz eden CoinGecko, bu borsalarda işlem yapan Türklerin profilini çıkardı. Buna göre, Türkiye'deki kripto para kullanıcılarının yüzde 92'si erkek. Kullanıcıların yüzde 41'i ise, 30'lu yaşlardaki üniversite mezunu erkeklerden oluşuyor.

AŞAĞI YÖNLÜ HAREKET SÜREBİLİR

JPMorgan Chase & Co. ve Tallbacken Capital Advisors LLC gibi kurumlar teknik göstergelere dayanarak Bitcoin'de düşüş için daha fazla alan olduğuna dikkat çekti. Delta Exchange CEO'su Pankaj Balani de yaptığı değerlendirmede, aşağı yönlü hareketin devam edebileceğine vurgu yaptı.

İLGİ AZALMADI, PARA GİRİŞİ ARTTI

Türkiye'de kurulan ilk kripto para alım satım platformu olan BtcTürk'ün CEO'su Özgür Güneri de gelişmeleri sıcağı sıcağına değerlendirmek için bir basın toplantısı düzenledi. Türkiye'nin kripto para bilinirliğinin en yaygın olduğu ülkeler arasında yer aldığını vurgulayan Güneri, "Türkiye'de bu işi hakkıyla yapan şirketler var. Kullanıcıların dikkat etmesi gereken en temel kriterler şunlar olmalı: Finansal güç sahipliği, iyi yönetim, geçmişi ve deneyimiyle hesap verebilir olması. Bu süreçte de normal günlerdeki al-satların ötesinde bir hareket yaşamadık. Aksine Bitcoin düştüğünde bizde para girişi normal günlerin üzerinde olur. Yine para girişi arttı" dedi.

3 DAKİKADA ÖDERİZ

Kullanıcıların talebi halinde, 3 dakikada herkesin parasını iade edebileceklerinin altını çizen Güneri, Bitcoin'deki düşüşte Türkiye'deki olayın da etkisinin olduğunu belirtti. Güneri, Thodex'in yurtdışına kaçırdığı iddia edilen 2 milyar dolarlık rakama ilişkin olarak da, "Sektörde böyle bir hacim olduğunu sanmıyorum" dedi. Güneri, yapılacak sektörel düzenlemeleri desteklediklerini de kaydetti.