Kripto para ve borsaya işlem vergisi

Programın çalıştığını belirten Bakan Şimşek kripto varlıklar ve hisse senedinde çok sınırlı bir işlem vergisinin gündemde olduğunu söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kripto varlıklar ve hisse senedinde çok sınırlı bir işlem vergisinin gündemde olduğunu söyledi. Şimşek "Üzerinde çalıştığımız vergi paketiyle ilgili bu aşamada söyleyeceğimiz tek şey; kripto varlıklar ve hisse senedinde kazanca dayalı bir vergi öngörmüyoruz. Çok sınırlı bir işlem vergisi gündemimizde" dedi.

Şimşek ayrıca görevdeki ilk yılına ilişkin değerlendirmelerini paylaştı. Şimşek, "Program çalışıyor, katettiğimiz mesafe doğru yolda olduğumuzu gösteriyor" dedi. Şimşek'in "ilk yılın muhasebesi" başlığıyla şu açıklamayı yaptı:

MALİ DİSİPLİN: Bütçe açığının milli gelire oranı 2023'te yüzde 1.6 gerçekleşti. Açığı 2024'te yüzde 5'in, 2025'te ise yüzde 3'ün altına indirmekte kararlıyız.

BÜYÜME: Net dış talebin büyümeye katkısı 1.6 puan ile pozitife döndü.

CARİ AÇIK: 26 milyar dolar düştü. Yüzde 2.5'in altında cari açık hedefine yönelik yapısal dönüşümü hızlandırıyoruz.

DIŞ FİNANSMAN: Bankaların dış borç çevirme oranı yüzde 96'dan yüzde 153'e, reel sektörün yüzde 73'ten yüzde 118'e yükseldi. Bankalar yılbaşından beri 4.1 milyar dolar dış kaynağa erişim sağladı.

REZERVLER: Merkez Bankası brüt rezervleri 44 milyar dolar artarak 142 milyar doları aştı. Net rezervler pozitife döndü.

KKM: KKM stoku 1.2 trilyon TL azaldı.TL mevduatın toplam içindeki payı 16.2 puan arttı.

ENFLASYON: En yüksek seviye geride kaldı. Belirgin ve kalıcı düşüş dönemine giriyoruz. Piyasanın 12 ay sonrası enflasyon beklentisi yüzde 33.2.

RİSK PRİMİ: CDS 440 baz puan düştü.

SONUÇ: Program çalışıyor ama daha kat edecek yolumuz var. Tüm hedeflerimize ulaşmakta kararlıyız.