Kripto para madenciliği reklama alternatif oldu

ABD’li bir haber sitesi reklam görmek istemeyen okuyucularından bilgisayarlarının işlemci gücünü kullanarak kripto madenciliği yapma izni istemeye başladı.   

SELİM KARAHAN

Medya gibi hayatta kalabilmek için reklamlara ihtiyaç duyan sektörler yüzyılın başından itibaren hızlanan dijitalleşmeyle gelirlerinde önemli düşüşler yaşadı. Dijital reklam gelirleri dünya genelinde son yıllarda çift haneli büyüyor. 

237 milyar dolara ulaştı

Küresel dijital reklam gelirlerinin bu yıl da yüzde 13 artışla 237 milyar dolara ulaşması bekleniyor. ABD’de önemli gazetelerin artık gelirlerinin yüzde 40 ila 50 arasındaki kısmı dijital içeriklerinden geliyor. Dijital reklam gelirleri hızla artsa da basılı gazetelerdeki düşen ilan gelirlerini telafi edecek boyuta ulaşmadı. Bunun yanında kullanıcıların reklam engelleyici (adblocker) kullanması da dijital gelirleri sekteye uğratıyor. 

KULLANICIYI ENGELLİYOR

ABD merkezli The Atlantic 2016 yılında reklam engelleyiciler yüzünden 3.4 milyon dolarlık gelir kaybına uğradığını açıklayarak bu tip yazılımları kullananların içeriklerini görmesine izin vermemeye başladı ve üyelik sistemini getirdi. Benzer uygulamalara Türkiye’de de rastlamak mümkün.   

Elektrik faturasını artırabilir

 Reklamlar sinir bozucu olsa da kripto para madenciliğinin de bilgisayarı genel olarak yavaşlatıyor. Kripto madenciliği işlemcinin karmaşık hesaplamalarla kripto para elde etmesidir. Bu bilgisayarı şarjının da daha hızlı bitmesine sebep oluyor. Dolayısıyla madencilik yazılımı kullanan bir site elektrik faturanızda artışa neden olabilir. 

Sitedeyken işlemcinizi kullanıyor 

ABD’li haber sitesi ‘salon.com’ ise reklam engelleyici kullananları engellemek yerine farklı bir yol izlemeye karar verdi. Eğer böyle bir yazılımla siteye girmeye çalışırsanız sizden ya programı kapatmanız ya da bilgisayarınızın ‘kullanılmayan işlemci gücünü kullanma izni’ isteniyor. Coinhive’ın yazılımını kullanan Salon diğer bir deyişle reklam görmek istemezseniz işlemcinizi kullanarak siz siteyi gezerken arka planda kripto para madenciliği yapıyor. Bu sayede 4.7 milyar dolarlık piyasa değeriyle dünyanın en büyük 12. kripto parası ‘Monero’ elde ediyor. 

5000 sitede ‘cryptojacking’

Geçen hafta dünya genelinde 5000 bin siteye hackerların Salon’un kullandığına benzer bir kripto madenciliği kodu yerliştirdiği ortaya çıktı. Hackerlar bu sayede söz konusu sitelere giren kullanıcıların bilgisayarlarıyla madencilik yapabildi. Bu tip hacker saldırısına ‘cryptojacking’ deniyor.