Kredide sigorta şartı kalktı

Kredilere çekidüzen! Bundan böyle tüketici ve konut kredileri sigortalı ve sigortasız olarak hazırlanacak. Kredi kullanmak isteyene sigorta dayatılmayacak. Ticari kredilerde ise yüzde 1'e ulaşan komisyonlar ise yüzde 025'le sınırlandırıldı.

1- TÜKETİCİ VE KONUTTA ZORLA SİGORTAYA SON

Ticaret Bakanlığı, tüketici kredisi ve konut finansmanı sözleşmelerine ilişkin hükümlerde düzenlemeye gitti. Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeye göre, bundan böyle tüketici ve konut kredileri sigortalı ve sigortasız olarak hazırlanacak. Tüketiciye her iki türde de teklif sunulacak. Tüketicinin yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile açık talebi olmaksızın kredi bağlantılı sigorta yaptırılamayacak. Uygulama 1 Ocak 2023'ten itibaren devreye girecek. Tüketici kredisi sözleşmesi, kredi ile ilgili olanlar hariç yan finansal ürün ve hizmetlerin satın alınması şartına bağlanamayacak. Kredi bağlantılı sigortanın kredi konusu ile uyumlu olması da zorunlu tutuldu. Krediye ilişkin aynı teminatı içeren birden fazla sigorta ve kredi tutarını aşan sigorta yapılamayacak.

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ayrıca kredi kartı veya kredili mevduat hesabı gibi belirsiz süreli kredi sözleşmelerinde yapılan faiz oranı indirimin uygulanabilmesi için 30 gün öncesinde bildirim yapılması şartının kaldırıldığı da belirtildi. Buna göre akdi faiz oranının düşürülmesi durumunda da bu değişikliğin tüketiciye bildirildiği döneme ilişkin son ödeme tarihinden itibaren uygulanabilmesine imkan sağlanarak, tüketicilerin katlanmak zorunda kalacakları faiz yükü azaltılacak.

2- 'TİCARİ'LERDE KOMİSYONLARA MERKEZ'DEN SINIRLAMA GELDİ

Resmi Gazete'de yayımlanan Merkez Bankası tebliğiyle bankaların kredi tahsis ve kullandırımına ilişkin ücret limitlerinde sınırlamaya gidildi. Buna göre, kredi tahsis ücretleri kredi limitinin yüzde 0.25'ini, limit yenilemelerinde ise yenilenen limitin yüzde 0.125'ini geçemeyecek. Limitin artırıldığı durumlarda ilave limitin üzerinden yeni bir kredi tahsis ücreti alınabilecek. Limit tahsis veya yenileme talebi ticari müşteriden gelmediği müddetçe kredi tahsis ücreti alınamayacak. Azami kredi tahsis ücreti yıllık olup, tahsis edilen limit süresinin ay sayısı dikkate alınarak oransal uygulanacak. Merkez Bankası ticari kredilerden alınan ücretleri 6 Eylül'de takibe almıştı. Bankalar ticari kredilerde faizi çok yüksek belirlememek için yüzde 1 işlem komisyonu almaya başlamıştı. Her işlemde yüzde 1 komisyon alınması sanayiciyi rahatsız ediyordu.