Koza Altın'ın Ağrı'da kuracağı tesisin temeli atıldı! 20 tonluk 'altın günü'

Ağrı'da tarihi gün... Koza Altın'ın Ağrı'da bulduğu rezerv için kuracağı 160 milyon dolarlık tesisin temeli iki bakanın katılımıyla atıldı. Bölgede ilk etapta 20 ton altın tespit edildi, yapılacak 125 ayrı sondajla bu miktar daha da artacak.

YAŞAR KIZILBAĞ

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesinde yer alan Koza Altın, Ağrı'nın Diyadin İlçesi'ne bağlı Mollakara Köyü'nde 20 ton altın ve 3.5 ton gümüş rezervi tespit etti. Şirketin bu rezerv için kuracağı tesisin temeli, TMSF Başkanı Muhiddin Gülal'in ev sahipliginde, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in katıldığı törenle atıldı. 160 milyon dolarlık yatırımla kurulacak üretim tesisini 18 ayda tamamlamayı planlayan şirket, 2022 yılının son çeyreğinde ilk altın ve gümüş dökümünü yapmayı hedefliyor. Tesis yatırımının gelecek dönemde 300 milyon dolara ulaşması planlanıyor. Mollakara maden sahasında şimdiye kadar toplam 197 adet sondaj yapan şirket, 125 sondaj daha yapmak için başvuruda bulundu.

İÇERİĞİ ÇOK ZENGİN

Törende konuşan Sanayi Bakanı Varank, "Ağrı Mollakara bölgesinde gerçekleştirilen uzun arama faaliyetleri neticesinde, piyasa değeri 1.2 milyar dolar olan 20 ton altın ve 2.8 milyon dolar değerinde 3.5 ton gümüş rezervi bu bölgede tespit edildi. Bulunan rezerv 0.92'lik tenör değeriyle ülkemizdeki benzer madenlere kıyasla çok daha zengin bir içeriğe sahip" dedi.

2.300 KİŞİYE İŞ

Tesisin hem Ağrı hem de ülke ekonomisi için öneminin çok büyük olduğunu dile getiren Varank, tesisin yaklaşık 160 milyon dolarlık yatırımla tamamlanacağını vurguladı. Varank, "2000'lerin başında 1 gram dahi altın üretemeyen Türkiye, geçtiğimiz yıl pandemiye rağmen 18 aktif madende 42 ton altın üretti. Bizden önce Türkiye'nin altın ihtiyacı yüzde 100 ithalatla karşılanıyordu. Şimdi yaptığımız üretimle her yıl cari açığın azaltılmasına 2.4 milyar dolar katkı sağlıyoruz" dedi. Tesisteki ilk altın döküm işleminin 2022 yılının son çeyreğinde gerçekleşmesini beklediklerini aktaran Varank, bulunacak yeni rezervlerle madenin işletme ömrünün 15-20 yıla ulaşmasını beklediklerini vurguladı. Şirket, Ağrı'da tesiste 500'ü direkt olmak üzere 2 bin 300 kişiye istihdam sağlayacak.

İLK DÖKÜM 2022 SONUNDA

TMSF Başkanı Muhiddin Gülal ise, 2022 sonu itibarıyla tesislerde ilk altın dökümünü gerçekleştireceklerini belirterek, "2023 yılından itibaren de burada 3 ila 3.5 ton arası altın üretmeyi planlıyoruz" diye konuştu. Gülal, "2020'de altın üretimi 42 ton, biz buna 8.1 tonla katkı verdik. Şimdi Enerji Bakanı Fatih Dönmez'e bir taahhütte bulunduk; '2023'ten itibaren Koza Altın yılda 15 ton altın üreten bir şirket haline gelecek' dedik" ifadelerini kullandı.

20 YILDA 382 TON ÜRETİM YAPTIK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de, şunları söyledi: "Bugün Türkiye'nin altın kaynağı bin 175 tondur. Geçtiğimiz yıl 42 ton altın üreterek bu alanda Cumhuriyet tarihinin rekoruna imza attık. 2001'de altın üretimine ilk defa başladığımızda yıllık üretimimiz sadece 1.4 tondu. Son 20 yılda toplamda 382 ton altın ürettik. Bu üretimle devletin kazancı 76 ton altına eşdeğer vergi geliri oldu. Bu sene 45 ton üzeri bir üretim yapmayı hedefliyoruz. 5 yıl içerisinde üretim hedefimizse yıllık 100 tona ulaşmak."

ÜRETİM TESİSİNİ KORUMA SÖZÜ VERDİ

Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, tesislerin güvenliği için TMSF başkanına güvence verdiğini söyledi. Sayan, "'Merak etmeyin elime keleşi alır ben beklerim' dedim. Biz Sayın Erdoğan'ın sınırdaki S-400'leriyiz. Ağrı Ağrı olalı böyle tören görmedi" ifadelerini kullandı.